Åkmadrass

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Åkmadrass
Skrana.jpg
Barn på en åkmadrass.
Annat namnSkrana
TypMadrass
FöretagGumboda kapell
LandSverige Sverige
Period1980-talet

En åkmadrass eller skrana är en vinterleksak för utomhusbruk bestående av en "madrass" inkapslad i plast och/eller gummi. Åkmadrassen används till att åka på nedför snötäckta backar, likt pulka, stjärtlapp och snowracer. Till skillnad mot många andra åkleksaker går inte åkmadrasser att styra. En pulka kan man exempelvis styra genom att sätta ner handen i snön på ena sidan. Om man gör detta med en åkmadrass börjar den i stället att rotera. Åkmadrassens undersida glider på snö och is medan översidan har högre friktion så att man inte ska glida av den när man åker på den.

Åkmadrassen uppfanns av svenska Gumboda kapell i mitten av 1980-talet, enligt dem själva.[1] Den var ursprungligen en sidoprodukt till företagets produktion av svetsade lastbilskapell.[1] Gumboda Kapell tillverkar och säljer fortfarande madrassen, som även är populär i Norge.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 februari 2011. https://web.archive.org/web/20110202100233/http://letsgumboda.com/. Läst 9 februari 2011.