Hoppa till innehållet

Årets unga konstnär

Från Wikipedia
Årets unga konstnär
BeskrivningPristagaren ska vara
under 35 år gammal.
UtdelareTammerfors Konstmuseum
LandFinland Finland
Första utdelning1984
Tammerfors Juniorhandelskammare
ÅterkommandeÅrligen

Årets unga konstnär (finska: Vuoden nuori taiteilija) är ett årligt pris och evenemang anordnat av Tammerfors Konstmuseum och Tammerfors stad. Syftet är att stödja under 35 år gamla finländska konstnärer, som bedöms ha en god framtidsspotential. Priset och evenemanget initierades 1984 av Tammerfors Juniorhandelskammare och avser samtidigt att befrämja finländsk samtidskonst.

I expertkommittén som utser vinnaren ingår bland andra representanter för Tammerfors konstmuseum, Konstnärsgillet i Finland, Konstnärsgillet i Tammerfors och Tammerfors konstnärsförening. Sedan 1989 är chefen för Tammerfors konstmuseum ordförande för kommittén.

Årets unga konstnär erhåller ett stipendium från Tammerfors stad, vars belopp idag uppgår till 20.000 euro. I priset ingår att vald konstnär får anordna en separatutställning i Tammerfors Konstmuseum, som presenteras i en särskilt framtagen utställningskatalog. Separatutställningen vid Tammerfors konstmuseum äger i regel rum cirka ett år efter att årets unga konstnär utsetts.

Stipendiemottagare[1]

[redigera | redigera wikitext]