École Centrale Paris

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
École Centrales undervisningsbyggnad med sin natursköna omgivning.

École Centrale Paris (ECP) är en fransk Grande École som utexaminerar generalistingenjörer. Den är belägen i Parisförorten Châtenay-Malabry, intill Parc de Sceaux, (RER-station Antony). ECP är medlem av Groupe des Écoles centrales.

På de franska ingenjörsskolornas statuslista ligger den på andra plats, långt efter École Polytechnique och strax före École des Mines, École Centrale de Lille, École Centrale de Lyon, École Centrale de Marseille, École Centrale de Nantes. Den som utexamineras med ett Centrale-diplom sysslar sällan särskilt länge med rent tekniska arbetsuppgifter, utan avancerar snabbt till en chefsposition.[källa behövs] Kända Centrale-ingenjörer är Gustave Eiffel, Louis Blériot, Armand Peugeot, Robert Peugeot, Boris Vian, Mehdi Bazargan, Antoine m.fl.

Utbyte[redigera | redigera wikitext]

Flera svenska tekniska högskolor har utbyte med École Centrale Paris. Speciellt intressant är kanske nätverket TIME, där École Centrale är spindeln i nätet, som efter ett tvåårigt utbyte ger rätt till en examen också från den utländska högskolan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]