Örnvik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En Örnvik 630.

Örnvik är ett svenskt motorbåtsfabrikat tillverkat av AB Bröderna Börjesson, svensk fritidsbåttillverkare som tillverkade mindre båtar i Sverige fram till slutet av 1980-talet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Företaget AB Bröderna Börjesson hade sitt ursprung i handskfabriken i Bjästa som startades 1926 av pappa Börjesson som var ambulerande garvare från Skåne. I början av 1960-talet hade företaget växt till att bli Sveriges största handsktillverkare. Beslutet att starta båttillverkning togs av Fridolf Börjesson och grundades på att man ville få bort säsongsberoendet som enbart handsktillverkningen innebar för företaget.

Tillverkningen av de första båtarna startade 1960. Man startade tillverkning av träbåtar på grund av god tillgång på snickare i trakterna runt Bjästa trots att plastbåten hade introducerats och var på frammarsch. Fridolf Börjessons bror Torsten Börjesson ansvarade för försäljningen.

Fridolf Börjesson insåg dock att plast var framtiden och 1965 fick Botniaplast i uppdrag av Bröderna Börjesson att ta fram plastskrov till en öppen 4 meters båt som snickarna i Bjästa sedan skulle förädla med träinredningar. Det blev början till ett samarbete som skulle vara i 22 år.

Den första plastbåten i Bjästa var en öppen rodd- och motorbåt med modellnumret 410. Och den fick namnet Örnvik som från och med nu blev det varumärke som skulle göra AB Bröderna Börjesson mer kända som båttillverkare än som handsktillverkare.

Källor[redigera | redigera wikitext]