Österreichische Postsparkasse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Huvudfasaden bakom Coch-Platz
Bankhallen

Österreichische Postsparkasses huvudkontor är en byggnad i Wien, som numera inrymmer bankföretaget BAWAG Postsparkasse.

Österreichische Postsparkasse byggdes 1904-06 i jugendstil efter ritningar av den österrikiske arkitekten Otto Wagner som huvudkontor för Kungliga och kejserliga Postsparcassen-Amt. Fastigheten byggdes till med en bankhall 1910-12.

Husets fasader är klädda med kvadratiska marmorskivor. Dessa är murade på den bakomliggande tegelväggen och utsmyckade med stålbultar med toppar av aluminium, vilka formar mönster. Fasaderna är i huvudsak minimalistiska, men i den övre delen nära taket finns mer elaborerade utsmyckningar, till exempel skulpturer av änglar som håller lagerkransar i båda händerna. Dessa är skulpterade av Othmar Schimkowitz

På den kvadratiska gården i byggnadskomplexets mitt finns ett dubbelt glastak över den underliggande bankhallen. Bankhallens golv är också gjort i glas, vilket gör att dagsljus släpps in också till underliggande rum med postfack och postsortering.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Otto Wagner - Die Österreichische Postsparkasse/The Austrian Postal Savings Bank, Falter Verlag, Wien 1996, ISBN 3-85439-180-3.
  • Valentin E. Wille och Barbara Pilz: Architekturguide Wien. 20. & 21. Jahrhundert, Metroverlag, Wien 2009, ISBN 978-3-902517-83-8

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel baseras på artikeln Wiener Postsparkasse på tyskskråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]