18-Methoxycoronaridine

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Molekylstrukturer hos olika ibogainderivat.

18-Methoxycoronaridine är ett syntetiskt derivat av psykoaktiva substansen ibogain. Det togs fram i ett försök att renodla ibogainets verkan som beroendeminskande preparat. I motsats till ibogain har 18-MC ingen affinitet för α4β2-nikotinerga receptorn, NMDA-receptorer eller serotoninåteruptagningsproteiner. Det har dessutom mindre affinitet för natriumkanaler och σ-opiodia receptorn. Dock binder det och aktiverar μ- samt κ-opioida receptorer.

Man har visat att det påverkar områden i hjärnstammen samt amygdala.[1] Trots lyckade försök i djurmodeller för beroende har man ännu inte testat preparatet i studier på människor. Man har dessutom av 18-MC utvecklat ytterligare derivat, som har högre potens och effekt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Glick. ”Brain regions mediating α3β4 nicotinic antagonist effects of 18-MC on methamphetamine and sucrose self-administration”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2600595/?tool=pmcentrez. Läst 11 november 2011. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 18-Methoxycoronaridine, 27 oktober 2011.