5 x Kalle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

5 x Kalle (ISBN 91-7706-706-1) är en svensk inbunden bok på 184 sidor, innehållande italienska Disneyserier av samma typ som finns i Kalle Ankas Pocket. Boken gavs ut på Richters förlag 1989 och är en svensk översättning av en italiensk utgåva, Paperino Made in Italy, från 1986. Serierna i boken, som är översatt av Stefan Diös, presenteras som "särskild utvalda" serier från "fem av de duktigaste tecknarna" av italienska Kalle Anka-serier: Giovan Battista Carpi, Giorgio Cavazzano, Francesc Bargadà, Guido Scala och Giulio Chierchini. Var och en av de fem presenteras också i kortare biografier, skrivna av den italienske serievetaren Franco Fossati.

5 x Kalle var den första svenska Disneypublikation, undantagit de s.k. "Guldböckerna", som nämnde upphovsmän för serierna - dock anges enbart tecknarna, inte manusförfattarna.

Bokens fem serier publicerades ursprungligen i en kortlivad italiensk albumserie, Topolino Più, som kom ut med 10 utgåvor under åren 1983 till 1984. Fyra av utgåvorna innehöll Musse Pigg-serier, medan de sex övriga bestod av serier med Kalle Anka i huvudrollen. Den sjätte Kalle serien, "Saracenernas natt" av Marco Rota, publicerades på svenska redan 1987, i seriealbumet Kalle Anka och Orientens mystik. De fyra Musse-serierna har inte publicerats på svenska.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Serie Originaltitel Tecknare Författare Kod
Kalle Anka på planeten Femilion Paperino e il pianeta Esalion Giovan Battista Carpi Carlo Chendi I TP 7-1
Järnhårda hjärnspöken Zio Paperone in un caso davvero imprevedibile Giorgio Cavazzano & Sandro Zemolin (tuschare) Rudy Salvagnini I TP 1-1
Ett exempellöst exempel Paperino e l'operazione F Francesc Bargadà Francesc Bargadà I TP 10-1
Strålande affärer Zio Paperone e il raggio anticiclone Guido Scala Guido Scala I TP 4-1
Kalle Flugfnatt Papermosca e i Lanzichenotti Giulio Chierchini Giulio Chierchini I TP 5-1

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]