70 millimeters film

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

70 millimeters film, övergripande namn för snarlika filmformat för biografvisning.

En 70 mm Omnimax-filmrulle på Cosmonova

När filmen Oklahoma! hade världspremiär 1955 i det nya filmformatet 70 mm Todd-AO var det i själva verket ett vidfilmsystem från 1929 som hade plockats fram, dammats av och uppdaterats med färg och sexkanaligt stereoljud. Konceptet var ett av flera vidfilmssystem som kom i början på 50-talet för att bemöta hotet mot biograferna när TV började bli var mans egendom. Inspelningsformatet skedde egentligen på 65 mm negativ, men ytterligare 5 mm behövdes på visningskopiorna för att få plats med alla magnetspåren för ljudet. För att ytterligare höja bildkvalitén spelades filmen dessutom in med 30 bilder i sekunden mot normala 24 bilder. Detta förfarande kostade mer än det var värt, och endast de två första 70 mm filmerna gjordes på detta sätt.

Propotioner mellan vanlig 35 mm och IMAX 70 mm

Todd-AO som hade utvecklats av Michael Todd tillsammans med American Optical Company, fick snabbt snarlika uppföljare. Todd-AO presenterades för första gången i Sverige 6 april 1959 på biografen Nya Ritz i Stockholm med filmen South Pacific. Sista filmen som spelades in i detta format var dock Airport – flygplatsen som kom 1969 med svensk premiär året därpå. Med några ytterst få undantag har inga nya spelfilmer spelats in i något 70 mm system sen början på 70-talet. Den sista filmen som spelades in delvis i 70 mm var Brainstorm från 1981-1983. Många senare filmer som förväntades bli kassasucceer släpptes dock i uppblåsta visningskopior i 70 mm, främst för att utnyttja ljudsystemet. Sen digitalljud med upp till åtta kanaler blivit standard för 35 mm film har knappt några filmer släppts i 70 mm.

IMAX och det snarlika Omnimax använder samma filmbas, men är annars ett helt annorlunda filmsystem där filmen löper horisontellt både i kameran och projektorn i stället för det normala vertikalt.

70 mm film med eller utan perforeringshål används även i vissa stillbildskameror.