Aïcha al-Horra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Aïcha al-Horra, allmänt känd under sitt spanska namn Aixa, född okänt år, död efter 1492, var sultaninna av Granada 1453-55 och 1464-82, gift med sultan Muhammed XI av Granada och sultan Abu l-Hasan Ali av Emiratet av Granada och mor till sultan Boabdil av Granada. Hon var politiskt aktiv och utövade inflytande på det politiska livet under det moriska sultanatet Granadas sista år. Aixa är en av de mest kända kvinnorna från det moriska Granadas historia.

Aïcha var dotter till sultan Muhammad IX av Granada; en del andra fäder har också föreslagits, men att hon var medlem av Granadas dynasti tycks vara klarlagt. Hon ägde personligen flera av Granadas palats och gods. Hon var först gift med Muhammed XI av Granada, som regerade 1453-55, och blev änka 1455. Hennes förste makens efterträdare sultan Sa'd al-Musta av Granada gifte sedan bort henne med sin son och tronföljare Abu l-Hasan Ali. Äktenskapet arrangerades troligen för att åstadkomma försoning mellan de olika grenarna av dynastin. Hon blev sultaninna för andra gången 1464-82. Paret hade tre barn: sönerna Boabdil och Yusuf och dottern Aishah. Hennes man blev sedan förälskad i en kristen slav, Isabel de Solís, och gifte sig med henne. Aïcha förvisades då med sina söner till ett annat palats, Dar al-Horra. År 1482 iscensatte Aïcha en statskupp i allians med oppositionspartiet Abencerages, avsatte maken och placerade sin son Boabdil på tronen. Hon deltog aktivt i Granadas inrikespolitik och hade en inflytelserik position. År 1483 skötte hon förhandlingarna om frigivning av hennes son, då han blivit tillfångatagen av Kastilien. Hon förhindrade också trakasserier av kristna i Granada. Efter erövringen av Granada 1492 följde hon sin son i exil. Hon levde med honom först i Andarax i Alpujarras och, från 1493, i Fez i Marocko. Hon beskrivs som energisk, karaktärsfull och viljestark.

En berömd legend säger, att då Granadas före detta hov lämnade Alhambra efter erövringen 1492, ska hennes son, den före detta sultanen Boabdil, ha sett tillbaka mot staden med sorgsen saknad. Aïcha ska då ha sagt: "Gråt inte som en kvinna över vad du inte kunde försvara som en man".

Aïcha al-Horra har ofta använts som inspirationsgestalt inom kulturen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia