Abubakar Shekau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Abubakar Shekau, född i Shekau, Yobe, Nigeria, alias Darul Akeem wa Zamunda Tawheed eller Darul Tawheed ("monoteisms boning") (arabiska : دار التوحيد), är känd som ledare för Boko Haram, en nigeriansk militant grupp som förklarat lojalitet med den islamistiska gruppen Islamiska staten Irak och Levanten (ISIS).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Shekau tros vara född mellan 1965 och 1975 och är en etnisk kanuri. Han talar även hausa, fula, arabiska och engelska och påstår sig vara en intellektuell och teolog som studerat islam "under en traditionell präst". Han är sunnimuslimsk salafist.

I juni 2012 betecknade USA:s administration Shekau som en terrorist och frös därför hans tillgångar i USA. Sedan juni 2013 har institutionen haft en stående belöning, genom sina program för belöningar för rättvisa, för information som leder till att Shekau tas tillfånga. Dessutom har den nigerianska armén erbjudit en belöning för Shekau.

Shekau överlevde en skottskada i benet under ett försök 2009 av nigerianska säkerhetsstyrkor att döda honom. Efter att han varit nära döden, ökade han sina våldsamma attacker. I en omskriven incident, tog han äran för kidnappningen av mer än 200 skolflickor i april 2014. Shekau meddelade också att de kidnappade flickorna har konverterat till islam. Han har som mål att slutföra en jihad mot kristendomen.

I augusti 2016 har ISIS utsett Abu Musab al-Barnawi som ledare för gruppen i stället för Shekau, som vägrade att erkänna Barnawis ledarskap.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Shekau var ställföreträdande ledare till gruppen Boko Harams grundare, Mohammed Yusuf, tills Yusuf avrättades 2009. De nigerianska myndigheterna ansåg fram till juli 2010 att Shekau dödades 2009 under sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Boko Haram, då Shekau dök upp i en video och hävdade sin ledningen för gruppen. Han har därefter regelbundet rapporterats död, och tros använda dubbelgångare. I mars 2015 lovade Shekau lojalitet till ISIS ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]