Adzjarien

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ajaria02.png
Adzjariens flagga sedan 2004.

Adzjarien (georgiska: აჭარა, Atjara) är en autonom republik i sydvästra Georgien, grundad den 13 oktober 1921. I början av 2009 hade republiken 382 400 invånare.[1] Huvudstad är Batumi. Adzjarien är ett populärt turistmål. I det subtropiska klimatet odlas bland annat citrusfrukter och te. Adzjariens näst största stad är Kobuleti.

Befolkningen i Adzjarien utgörs till största delen av den etniska gruppen adzjarier (93,4 %). Minoriteter är ryssar (2,4 %), armenier (2,3 %), greker (0,6 %), abchazier (0,4 %), ukrainare (0,2 %) och andra (0,2 %).[källa behövs] Det officiella språket i Adzjarien är adzjariska,[källa behövs] en dialekt av georgiska.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Adzjarien har bra jordmån för odling av te, citrusfrukter och tobak. Regionen ä'r bergig och skogsbevuxen med subtropiskt klimat och här finns det många kurorter. Tobak, te, citrusfrukter och avocados är vad man skördar mest; boskapsuppfödningen är också viktig. Bland industrierna märks tepackning, tobaksproduktion, konservering av frukt och fisk, oljeraffinering och varvsindustri.

Den regionala huvudstaden, Batumi, är en viktig inkörsport till Georgien, Azerbajdzjan och det kustlösa Armenien. Hamnen i Batumi används för transport av olja från Kazakstan och Turkmenistan. Dess oljeraffinaderi hanterar kaspisk olja från Azerbajdzjan som anländer via rörledning till Supsa hamn och transporteras därifrån till Batumi med järnväg. Adzjariens huvudstad är ett centrum för varvsindustri och tillverkning.

Adzjarien är huvudsakligt centrum för Georgiens besöksnäring vid kusten. och har som sådant kommit att ersätta den nordvästra provinsen Abchazien sedan denna region faktiskt avskilts från Georgien 1993.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistics Georgia; Population by municipalities for the beginning of the year (excelfil) Arkiverad 13 november 2009 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]