Afte

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Afte
7 dagar gammal afte på insidan av underläppen.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 K12.0
ICD-9 528.2
MedlinePlus 000998
eMedicine ent/700  derm/486 ped/2672
MeSH engelsk

Afte eller aftös stomatit är blåsor i munnen som ser ut som vita eller vitgula små gropar i slemhinnan och är mycket ömma, vilket kan vara till besvär vid tandborstning och även vid förtäring. Blåsorna växer sakta och brister sedan för att utvecklas till sår, ofta mycket smärtsamma. Den omgivande slemhinnan är inflammerad och ofta ilsket röd.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Tillståndet är vanligt – man räknar med att ungefär var femte person någon gång i livet drabbas av afte. Vissa drabbas bara vid ett tillfälle medan andra har blåsor under månadslånga perioder. Vanligtvis varar tillståndet 10–14 dagar. Förändringarna kan engagera hela munnens insida men är vanligast på läpparnas insida, i anslutning till tändernas läge, samt på tungan. Afte bör inte förväxlas med oral herpes eller munsår.

Orsak[redigera | redigera wikitext]

Orsaken till afte är fortfarande oklar. Det finns teorier om kopplingar till virus, allergier och andra autoimmuna processer. Förmodligen är orsakerna till afte flera. Afte har ibland samband med födoämnesallergier. En försvagning av immunförsvaret kan förvärra afte liksom stress, hormonella förändringar (förekommer därför hos många personer i puberteten) och rökstopp.

Ibland kan vissa sjukdomar orsaka tillståndet: Crohns sjukdom, atrofisk gastrit med brist på vitamin B12, celiaki, järnbrist och andra mineralbrister. Selen är ytterligare ett mineral där brist kan orsaka afte, speciellt bland barn. Även andra sjukdomar med påverkan på immunförsvaret ger aftösa sår.

Det finns även rapporter att vissa typer av mat kan vara orsaken till symptomen. Mat med höga halter fett och salt, som till exempel potatischips, kan orsaka en reaktion på slemhinnorna.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Det finns inget botemedel mot afte, men det finns flera läkemedel som kan lindra symptomen:

  • Oralmedic lindrar smärtan och påskyndar läkprocessen med en enda behandling. Den säljs på apotek.
  • Triamcinolon APL är en inflammationshämmande salva med en medelstark steroid. Den är receptbelagd och blandas hos APL på beställning från apoteken. Det innebär att det tar några dagar att få den. Hållbar i 6 månader. Förvaras i kylskåp.
  • [[Kenacort]] är en inflammationshämmande salva med en medelstark steroid (receptfri). Den finns inte att köpa i Sverige längre då den avregistrerades från den svenska marknaden 2009-01-31.
  • Aftamed är en munsalva som säljs på apoteken. Den ska ge smärtlindring, minska sjukdomsperioden och skydda mot nya sår.
  • Aloclair är en receptfri gel som främst lindrar genom att bilda en skyddande hinna över såret.
  • Klortetracyklinhydroklorid är ett receptbelagt läkemedel.
  • Dapson eller talidomid är licenspreparat med svårare biverkningar. De kan övervägas för behandling av svårare fall av afte, men det är inte alltid som dessa behandlingar ger önskad effekt.

Tandkrämer som inte innehåller natriumlaurylsulfat, t ex Sinaftin, Zendium, Dentosal Original och Aloe Vera Original, sägs ha förebyggande effekt hos vissa personer, framför allt vad gäller mindre uppkomst av afte.

Munskölj, framför allt bakteriedödande, har också förebyggande effekt hos vissa personer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]