Aktivitetsstöd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Aktivitetsstöd är en del av arbetsmarknadspolitiken i Sverige. Den utbetalas av Försäkringskassan till personer som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program som man blivit anvisad till av Arbetsförmedlingen.[1] Exempelvis om man deltar i Jobb- och utvecklingsgarantin, arbetsmarknadsutbildning, arbetspraktik, stöd till start av näringsverksamhet, arbetslivsintroduktion eller andra arbetsmarknadspolitiska program.

Aktivitetsstödet beräknas på ersättningen från a-kassan, och man får aktivitetsstödet istället för ersättningen från a-kassan. Uppfyller deltagaren inte villkoren för ersättning från a-kassa får personen aktivitetetsstöd med en lägre ersättning. De dagar en person får aktivitetsstöd räknas av från de dagar personen skulle ha fått ersättning från a-kassan. Det betyder att man kan bli utförsäkrad under tiden man har aktivitetsstöd. Då sänks nivån på aktivitetsstödet, men man har fortfarande rätt till aktivitetsstöd.[1]

Aktivitetsstödet är skattepliktigt och pensionsgrundande, men inte semester- eller sjukpenninggrundande.[1]

Lagstiftning

Aktivitetsstöd lagstadgas enligt om arbetsmarknadspolitiska program och styrs främst av Förordning (1996:1100) om aktivitetsstöd.

Referenser

  1. ^ [a b c] ”Försäkringskassans hemsida Aktivitetsstöd”. http://www.forsakringskassan.se/privatpers/arbetssokande/arbetsmarknadspolitiskt_program/aktivitetsstod. Läst 28 oktober 2011.