Akvaristik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sötvattensakvarium.

Akvaristik är läran om, eller konsten, att sköta ett akvarium och dess invånare såsom akvarieväxter och akvariefiskar. Utövaren kallas akvarist och behöver förutom kunskap om olika arter, även vissa kunskaper i kemi, ekologi och om den tekniska utrustning och de tillbehör som hör till skötseln.

Att hålla akvariefiskar utgör inte nödvändigtvis en förutsättning för att vara akvarist. Akvaristiken innefattar även växtakvarium utan djur, och förutom akvarium med fiskar även akvarium med räkor, snäckor och andra vattenlevande djur.

Ett sätt att lära sig mera är att bli medlem i en akvarieförening.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Att ha akvariefiskar i ett sötvattensakvarium är en relativt billig hobby. Fiskar och växter finns i olika prisklasser, det finns billiga stimfiskar, olika tetror eller rasboror för att nämna några arter som kostar mindre än hundralappen (2019) för ett stim om tio exemplar.

Saltvattensakvariets tekniska utrustning och sedvanliga tropiska saltvattensfiskar och djur är i allmänhet mycket dyrare än motsvarande för sötvattensakvariet. Om man går med i en akvarieförening kan man av medlemmarna där köpa eller byta fiskar och växter med varandra, och man får också kunskap och erfarenhet på köpet. Många sötvattensfiskar och vattenväxter är lätta att föröka och odla hemma.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Den som skaffar akvarium och akvariefiskar bör läsa på i akvarielitteraturen. Även på akvarierelaterade sidor på Internet finns bra information. Att söka akvarielitteratur på antikvariat är mindre bra, eftersom gamla tiders akvariekunskap till viss del föråldrats. Endast erfarna akvarister med historiskt intresse rekommenderas detta.

Se även[redigera | redigera wikitext]