Albert Rum

Från Wikipedia
Albert Rum
Unterscharführer
Född18 juni 1890
Berlin, Provinsen Brandenburg, Preussen, Kejsardömet Tyskland
Död1970

Franz Albert Rum, född 18 juni 1890 i Berlin, död 1970, var en tysk SS-Unterscharführer. Under andra världskriget var han verksam inom Aktion T4, Nazitysklands så kallade eutanasiprogram, och inom Operation Reinhard, förintelsen av Generalguvernementets judiska befolkning.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Rum arbetade före första världskrigethotell. Under kriget stred han i ett jägarförband.

Han blev 1933 medlem i Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) och fick senare kontakt med Werner Blankenburg, som deltog i planeringen av Aktion T4, Nazitysklands så kallade eutanasiprogram, inom vilket fysiskt och psykiskt funktionshindrade personer mördades. Rum fick i uppgift att katalogisera de patienter som ansågs "livsovärdiga".

I december 1942 kommenderades Rum till förintelselägret Treblinka, som var ett av lägren inom Operation Reinhard. Han hade bland annat i uppdrag att transportera de mördades lik till närbelägna gravar. I Treblinka mördades omkring 800 000 människor.[1] Året därpå var han kortvarigt stationerad i Sobibór. Operation Reinhard avslutades i november 1943 och då kommenderades personalen till Operationszone Adriatisches Küstenland i norra Italien. Inom ramen för Sonderabteilung Einsatz R grep och deporterade man italienska judar samt bekämpade partisaner.

Rättegång[redigera | redigera wikitext]

Rum greps i början av 1960-talet och ställdes 1964 inför rätta vid andra Treblinkarättegången. Den 3 september 1965 föll domen: Domstolen fann att han var medansvarig för medhjälp till mord på minst 100 000 personer och han dömdes till 3 års fängelse.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Albert Rum, 26 december 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Beevor 2013, s. 594.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]