Albert Westerholms tricotfabrik

Från Wikipedia

Aktiebolaget Norrköpings Tricotfabrik Albert Westerholm, i dagligt tal Westerholms, var ett företag i Norrköping, som tillverkade trikåunderkläder och strumpor. Det grundades 1894 av Albert Westerholm och lades ned 2004.

Tillverkningen började i blygsam skala men växte snabbt och verksamheten flyttade 1908 in på Tunnbindargatan 8 i Norrköping. I den vackra och påkostade fastigheten som Richard Wahren låtit bygga samlades produktutveckling, tillverkning, packetering, lager och kontor under samma tak. Wahrens textil verksamhet hade också expanderat, vuxit ur lokalerna och fusionerats i det nya bolaget Förenade Yllefabrikerna Yfa (R Wahren, Brucks, Ströms, Bergsbo). Westerholms fortsatte att växa efter såväl första som andra världskriget och tillverkningen flyttade i slutet på 1950-talet till en nybyggd fabriksfastighet på Hagagatan 6 för att klara den ökade efterfrågan.

Företaget hade i början av 1930-talet omkring 300 anställda. I början av 1950-talet var 450 anställda i företaget varav 230 i Norrköping[1] och 220 i dotterbolaget Strumpfabriks AB Sphinx i Mjölby samt filialen i Ödeshög.[2] År 1897 vid Industriutställningen i Stockholm erhöll företaget guldmedalj för utmärkt fabrikat. Westerholms blev av Gustaf VI Adolf utsedd till Kunglig Hovleverantör 1951. Företaget hade flera kända varumärken varav den högt efterfrågade silkesstrumpan Darling är den mest kända vid denna tid.

Under textilkrisen på 1960-talet klarade företaget att ställa om verksamheten genom att sälja maskinparken och konvertera fastigheterna för uthyrning till Philips elektroniktillverkning och Dunlops Sverige verksamhet. Textiltillverkning var inte längre lönsamt att bedriva i Sverige och arbetstillfällen flyttade huvudsakligen till södra Europa och Asien. Av ett drygt hundratal producerande textilföretag i Norrköping återstår idag enbart vackra minnen och byggnader längs Motala ström.

Albert Westerholm var företagets förste verkställande direktör. Hans son Gustaf Westerholm övertog därefter ledarskapet av företaget 1927. Tredje generationen Westerholm tillträdde ledningen i början på 1960-talet då Per Westerholm övertog som verkställande direktör. Textil- och fastighetsrörelse bedrevs fram till 2004 i Norrköping då Per Westerholm gick ur tiden. Företaget Westerholms verksamhet verkade i Norrköping under 110 år.

Källor[redigera | redigera wikitext]