Allmänmedicin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Allmänmedicin är en medicinsk specialitet. En specialist i allmänmedicin kallas på svenska allmänmedicinare och på brittisk engelska ofta general practitioner.

En allmänmedicinare ska kunna möta människor i alla åldrar som söker för alla sorters problem med hälsan. Allmänmedicinaren kan vid mötet undersöka, bedöma besvären, ställa diagnos och behandla allt från enklare åkommor till svårare och kroniska sjukdomar. Om allmänmedicinaren bedömer att patientens tillstånd kräver utredning eller behandling hos någon annan specialistläkare, får patienten hjälp att komma dit. En allmänläkare är också en läkare som en person kan träffa flera gånger under lång tid och för olika problem. På så vis kan en ömsesidig tillit byggas upp och läkaren får samtidigt en kunskap om den personens sjukdomshistoria och hela livssituation.

Allmänmedicinen kan med primärvården som bas ansvara för att tillhandahålla den första vårdkontakten, både för enskilda patienter och för en viss befolkning.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är allmänmedicin en av omkring 50 medicinska specialiteter. En specialist i allmänmedicin arbetar ofta som husläkare, distriktsläkare, familjeläkare eller primärläkare.

Under en övergångstid, då provinsialläkarväsendet upphört och primärvården var under stor utbyggnad, infördes s.k. "allmänläkarkompetens". Tjänstgöringarna under utbildningen var då helt och hållet förlagt till sjukhus, inom bl.a. invärtesmedicin, pediatrik, psykiatri och gynekologi. Senare inrättades specialiteten "allmänmedicin", och utbildningen flyttades successivt till primärvården. Idag tjänstgör ST-läkaren huvudsakligen på vårdcentral, men "randar" då och då inom lämpliga specialiteter. Vetenskapsrådet utlyste 2009 medel för stöd till etablering av forskarskolor inom ett flertal ämnesområden och däribland en nationell forskarskola i allmänmedicin.

Tyskland[redigera | redigera wikitext]

I Tyskland är allmänmedicin (Allgemeinmedizin) en av 32 erkända medicinska specialiteter (Fachgebieten).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]