Alma mater

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Alma mater (latin, ungefär "hulda moder"; egentligen "den milda modern") är främst en beteckning för en alumns lärosäte, men används även som omskrivning av fosterland. Det var också en romersk tilltalsform för vissa gudinnor.[1] I avsikt att från kristendomen motverka detta är det också en benämning på jungfru Maria. Hennes födelsedag ("Morsmässodagen"), som i kyrkoåret firas den 8 september, har i den svenska almanackan namnet Alma.

Universitet kallas alma mater som en metafor, där universitetet (den närande modern) när studenterna med bildning och vetande. I denna form stammar uttrycket från Universitetet i Bologna vars motto är "Alma mater studiorum". Universitetet grundades 1088 och är därmed västvärldens äldsta ännu existerande universitet.[2]

I brittisk engelska används alma mater sällan, men i amerikansk engelska används det till och med om skolor ända ner på grundskolenivå. Dessutom betecknar alma mater där ofta skol- eller universitetshymner, som ofta börjar med dessa ord.

Alma mater används ofta för någon som har avlagt en examen.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "alma mater". NE.se. Läst 8 december 2012.
  2. ^ ”Foundation of the University of Bologna, the Oldest Continuously Operating University” (på engelska). History of Information. https://www.historyofinformation.com/detail.php?entryid=3070. Läst 24 april 2022. 
  3. ^ Cresswell, Julia (2010) (på engelska). Oxford Dictionary of Word Origins. sid. 12.