Alvar Cawén

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Blind av Alvar Cawén.

Frans Alvar Alfred Cawén, född den 8 juni 1886 i Korpilax i Finland, död den 3 oktober 1935 i Korpilax, var en finländsk expressionistisk målare. Han var gift med Ragni Cawén.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Cawén studerade vid Konsthögskolan i Helsingfors 1905 - 07 och senare i Paris 1912 och blev då inspirerad av Picasso och kubismen. Från början målade han i en förenklad, nästan abstrakt stil, t.ex. i Mimosa, 1914 (Ateneum i Helsingfors).

Han anslöt sig 1914 till den modernt orienterade Novembergruppen och övergick snart till ett mera föreställande och Cézanne-nära måleri i dämpad färgskala. Ofta skildrar han scener med tragiskt eller religiöst innehåll såsom Den blinda och flera andra altartavlor.

Cawén var en av den främsta företrädarna för den modernistiska konsten i det tidiga 1900-talets Finland. Han finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm.

Han är begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hietaniemen hautausmaa – merkittäviä vainajia”. Helsingin seurakuntayhtymä. https://www.helsinginseurakunnat.fi/material/attachments/hautausmaat/hietaniemi/w8GZkM0y7/Hietaniemen_merkittavia_vainajia.pdf. Läst 12 juli 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]