Amanda Lear

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amanda Lear 2011

Amanda Lear, född troligen 18 november 1946[1], troligen i Hong Kong eller Saigon, är en sångerska. Hennes pappa var engelsman/fransman som låg i den franska armén i Indokina, och hennes mamma var asiatisk/rysk.

Inte mycket är känt om hennes tidiga liv och själv har hon lämnat motstridiga uppgifter om det. Enligt vissa uppgifter föddes hon som pojke och bytte senare kön. Detta är dock omtvistat och hon själv förnekar detta med att det var ett rykte som spreds ut för att marknadsföra henne när hon skulle starta skivkarriär. Hennes mörka röst hjälpte till att sätta fart på ryktena att hon skulle ha bytt kön, och anspelningar på detta återkommer i flera av hennes låttexter.

På 1960-talet och tidiga 1970-talet var hon en framgångsrik fotomodell. Hennes mest kända foto är förmodligen på omslaget till Roxy Musics LP "For your pleasure" från 1973. Lear sällskapade vid den tiden med Roxy Musics sångare Bryan Ferry.

1975 startade hon sin karriär som sångerska. David Bowie uppmuntrade henne att lansera sig som en "bad girl" med utmanande kläder och omgärdad av rykten, sanna eller osanna. Det var tiden för discons genombrott och hon etablerade sig snabbt som en discodiva av rang. Hennes skivor under storhetsperioden producerades av tyske producenten Anthony Monn, som också skrev det mesta av musiken. Lear skrev ofta texterna själv.

Fransk fotomodell, nakenmodell, konstnär, författare, skådespelerska, mediapersonlighet, kompositör, textförfattare, sångerska och gayikon som var en discodrottning i Västeuropa, östblocket och stora delar av världen i slutet av sjuttiotalet och under det tidiga åttiotalet. I Sverige utgavs albumen I Am A Photograph (1977), Sweet Revenge (1978), Never Trust A Pretty Face (1979), Diamonds For Breakfast (1980), Incognito (1981), Tam-Tam (1983) samt ett tiotal singlar. Diamonds For Breakfast låg som högst nummer fyra på svenska albumlistan i april 1980.

Lear var under stora delar av sextio- och sjuttiotalet surrealistkonstnären Salvador Dalís älskarinna och musa. Deras förhållande har beskrivits i hennes biografi My Life With Dali, utgiven 1986 och översatt till ett tiotal språk men än så länge inte till svenska. Hon var också under en period nära vän med David Bowie.

Efter åren som internationell discodiva jobbade Lear som TV-underhållare för italienska RAI under större delen av åttiotalet och sedan nittiotalet är hon även en av Frankrikes mest kända TV-personligheter. Lear har fortsatt sin musikaliska karriär i Frankrike, Italien och Tyskland alltsedan åttiotalet och har uppskattningsvis sålt totalt 23 miljoner skivor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Quid Ed. : Robert Laffont, Dominique et Michel Fremy, November 1999

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]