Andarnas hus

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om romanen. För filmen med samma namn, se Andarnas hus (film).
Andarnas hus
FörfattareIsabel Allende
OriginaltitelLa Casa de los Espíritus
OriginalspråkSpanska
LandChile
Genreroman, magisk realism
Förlag för förstautgåvanPlaza & Jones, S.A. (Spanien)
Alfred A. Knopf (USA)
Bantam (USA)
Utgivningsår1982

Andarnas hus (spanska La Casa de los Espíritus) är Isabel Allendes debutroman från 1982. Inledningsvis blev den avvisad av flera spansk-språkiga publicister men boken blev en omedelbar bästsäljare när den publicerades i Buenos Aires 1982. Romanen blev kritikerrosad över hela världen och gav Allende världsberömmelse i den litterära världen. Samma år blev romanen utnämnd till Årets Roman i Chile. Boken skrevs först när Allende fick nyheten om att hennes farfar var döende. Det började som ett brev som i slutändan blev startpunkten till manuskriptet till Andarnas Hus. Romanen har översatts till över 20 språk världen över.

Romanen filmatiserades 1993 med Jeremy Irons och Meryl Streep i huvudrollerna. På romanen bygger även operan Phantom Palace (uruppförd i New Haven, Connecticut 2003) med musik av Hilda Paredes och libretto av Adriana Díaz Enciso.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen handlar om familjen Trueba, den berättas ur två protagonister (Esteban och Alba) och innehåller inslag av magisk realism. Vissa läsare påstår att poeten i romanen förmodligen är Pablo Neruda och att kandidaten och presidenten är Salvador Allende.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]