Anders Henriksson (spelman)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Anders Henriksson, född och uppvuxen på ett jordbruk i Järvsö, tillhör de främsta bland de spelmän som växte upp i Hälsingland under folkmusikvågen och bland dagens företrädare för landskapets folkmusiktraditioner. Han blev riksspelman på fiol i slutet av 1970-talet. 2018 tilldelades han Zornmärket i guld "för mästerligt, stilfullt och traditionsrikt spel av låtar från Hälsingland". Han är den förste spelmannen från nordvästra Hälsingland att erhålla denna utmärkelse.

Henrikssons grundrepertoar består av äldre traditionslåtar från västra Hälsingland (Järvsö med grannsocknar), som han lärt av äldre spelmän i trakten, från bandinspelningar och uppteckningar. Han har även en stor repertoar av låtar från andra delar av Hälsingland och från Dalarna. Henriksson har ägnat sig mycket åt stämspel och sekundering. Inom den egna generationen Hälsingespelmän har Henriksson framför allt samarbetat med Ulf Störling. Han har också spelat mycket med Björn Ståbi och Bengan Janson. Bland spelmän i den yngre generationen till vilka Henriksson fört vidare sin tradition kan nämnas bl.a. Jonas Olsson, Linnea Aall-Campbell och dottern Marit Nordfors. Henriksson har genomfört en omfattande kartläggning av spelmän som varit verksamma inom Järvsö socken sedan slutet av 1700-talet.

Anders Henriksson, som tidigare jobbat som bl.a. ekonom i Världsbanken, svensk EU-diplomat och utvidgningsförhandlare för EU-kommissionen, var mellan 2006 och 2008 EU-kommissionens representant i Sverige. Han arbetar f n med Östersjösamarbete vid danska UD.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2017 -- Helsingepolskor (soloalbum) (CD)

Radioframträdanden[redigera | redigera wikitext]

  • 1982 - Järvsölåtar spelade av Anders Henriksson (SR P2)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]