Anna av Oldenburg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anna av Oldenburg
Anna av Oldenburg
Personfakta
Född 14 november 1501
Oldenburg, Oldenburg
Död 24 september 1575
Emden, Ostfriesland
Släkt
Frälse- eller adelsätt Oldenburg
Far Johan V av Oldenburg
Mor Anna av Anhalt-Zerbst
Familj
Make/maka Enno II av Ostfriesland
Barn Elisabeth, Edzard II, Hedvig, Anna, Kristoffer, Johan

Anna av Oldenburg, född 14 november 1501 i Oldenburg, död 24 september 1575 i Emden, var en grevinna av Ostfriesland genom sitt äktenskap med greve Enno II av Ostfriesland. Hon var regent i Ostfriesland som förmyndare för sina samregerande söner, Edzard II av Ostfriesland och Johan II av Ostfriesland, från 1540 till 1561.

Hon var dotter till greve Johan V av Oldenburg och Anna av Anhalt-Zerbst. Hon gifte sig med Enno II år 1530. Vid Enno II:s död 1540 blev hon Ostfrieslands regent som förmyndare för sin omyndige son Edzard II. Anna reformerade rättsväsendet och styrelseskicket. Hon grundade 1545 en polismyndighet och utövade religiös tolerans. 1556–1562 hanterade hon framgångsrikt den väpnade konflikten med Harlingerland. År 1558 ändrade hon successionen och styrelseskicket i Ostfriesland genom att avskaffa förstfödslorätten och införa en samregering mellan Edzard och hennes yngre son Johan II, för vilkens skull hon kunde förlänga sin mandatperiod som förmyndarregent. Orsaken var hennes oro över att Edzards giftermål med Katarina Gustavsdotter Vasa, som genomfördes 1559, kunde leda till att Ostfriesland dominerades av Sverige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Anna of Oldenburg, 25 augusti 2015.
Företrädare:
Elisabet av Rietberg
Grevinna av Ostfriesland (gemål)
15301540
Efterträdare:
Katarina Gustavsdotter Vasa