Anne Bonny

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anne Bonnys livsöde var som taget ur en roman, och än i dag kittlar hennes äventyr fantasin och hon är inspiration till en rad filmer och böcker.

Anne Bonny, född som Anne Cormac 8 mars 1702 i Cork, död 22 april 1782 [källa behövs], var en irländsk pirat. Hon var dotter till tjänstekvinnan Mary Brennan och hennes arbetsgivare, advokaten William Cormac. William, Mary och Anne flyttade till Charleston där William blev en framgångsrik affärsman och plantageägare. Där växte Anne upp och som vuxen gifte hon sig med den arbetslöse sjömannen James Bonny och följde med honom till New ProvidenceBahamas som var ett välkänt piratnäste.[1]

Äktenskapet med James var inte bra och hon lämnade honom och rymde iväg med den excentriske sjörövaren John Rackham, kallad Calico Jack, och tillsammans med honom levde hon ombord på hans fartyg och stred och arbetade som sjörövare. När de kapade en västindienfarare mötte de Mary Read ombord som också togs upp i Calico Jacks och Anne Bonnys besättning.

När engelske guvernören på Jamaica förkunnade amnesti för alla pirater, antog Calico Jack anbudet och blev istället kustvakt. Som sådan seglade Anne Bonny med honom, men tiderna var dåliga och eftersom de dagligen såg hur rika handelsfartyg seglade mellan Europa och Amerika utan att de kunde göra någonting, tog de snart återigen upp piratflaggan. Medan de festade tillsammans med besättningen från ett annat fartyg, anfölls de av ett brittiskt örlogsfartyg och alla togs tillfånga. Endast Mary Read och Anne Bonny bjöd motstånd eftersom de manliga piraterna var fulla.

Galgarna var redan förberedda på Jamaica och den 16 november 1720 dömdes Calico Jack och hela hans besättning till döden. "Det gör mig ont att du skall hängas", ska Anne ha sagt till Calico Jack, "men om du hade kämpat som en man, skulle du ha undgått att dö som en hund." Både Anne Bonny och Mary Read undgick dödsdomen eftersom de var gravida, men Mary dog i fängelse. Vad som sedermera hände med Anne Bonny är höljt i dunkel, för hon försvann från källorna efter det. A General History of the Pyrates, som är den bästa källan till hennes liv säger att hon förvisso hamnade i fängelse, men att "det enda vi kan vara säkra på är att hon inte blev avrättad".[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hermansson, Robert, Havens stråtrövare, Prisma, 1999. Sidorna 157-60
  2. ^ A General History of the Pyrates, Charles Johnson, 1724, sidor 166-73

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]