Anne Hathaway (Shakespeare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anne Hathaway
Född1555/1556
Shottery
Död6 augusti 1623
Stratford-upon-Avon
Känd förWilliam Shakespeares hustru

Anne Hathaway, född 1555 eller 1556 i Shottery, Warwickshire, död 6 augusti 1623 i Stratford-upon-Avon, Warwickshire, var William Shakespeares hustru från 1582 fram till hans död 1616.[1][2][3]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hathaway tros ha vuxit upp i Shottery, en by precis väster om Stratford-upon-Avon, Warwickshire, England. Där ligger den bondgård som antas var Hathaway familjehem. Hennes far, Richard Hathaway, var jordbrukare. Han dog i september 1581 och lämnade sin dotter summan £ 6 13s 4d (sex pund, tretton shillings och fourpence) som skulle betalas "på hennes äktenskapsdag". I hennes fars testamente anges hennes namn som "Agnes", vilket leder till att vissa forskare tror att hon ska kallas "Agnes Hathaway".[2]

Anne Hathaways stuga där Shakespeares fru föddes, men den tillhörde egentligen hennes föräldrar

Bröllop[redigera | redigera wikitext]

Hathaway gifte sig med Shakespeare i november 1582; då var hon redan gravid med parets första barn, vilket föddes sex månader senare. Hathaway var 26 år gammal; Shakespeare var bara 18, då de gifte sig. Denna åldersskillnad, tillsammans med graviditeten har använts av några historiker som bevis för att det var ett äktenskap som tvingades på den något motvillige Shakespeare av Hathaway-familjen. Det finns emellertid inga andra bevis för denna slutsats.

För en tid trodde man att denna uppfattning stöddes av handlingar från kyrkoregister i Worcester, som registrerar på latin ett utfärdande av ett bröllopslicens till "Wm Shaxpere" och en "Annam Whateley" av Temple Grafton. Följande dag tecknade Fulk Sandells och John Richardson, vänner från Hathaway-familjen från Stratford, en säkerhet på £ 40 som en finansiell garanti för bröllopet "William Shagspere och Anne Hathwey". Frank Harris, i The Man Shakespeare (1909), hävdade att dessa dokument är bevis på att Shakespeare var inblandad med två kvinnor. Han hade valt att gifta sig med en, Anne Whateley, men när det blev känt blev han omedelbart tvingad av Hathaways familj att gifta sig med deras gravida släkting. Harris trodde att "Shakespeare's avsky för hans hustru var mätbar" på grund av det påtvingade äktenskapet och att det var anledningen till hans beslut att lämna Stratford och börja en karriär inom teatern.

Men enligt Stanley Wells, som skriver i Oxford Companion to Shakespeare, anser de flesta moderna forskare att namnet Whateley var "nästan säkert resultatet av ett skriftligt fel".

Germaine Greer hävdar att åldersskillnaden mellan Shakespeare och Hathaway inte är bevis på att han var tvungen att gifta sig med henne. Kvinnor som den föräldralösa Hathaway stannade ofta hemma för att ta hand om yngre syskon och gifte sig i sena tjugoårsåldern.

Shakespeare själv hade inga större möjligheter. Hans familj hade fallit i ekonomisk ruin, medan Hathaway, kom från en familj som hade det gott ställt både socialt och ekonomiskt, skulle kunna anses vara ett kap. Vidare var ett provisoriskt äktenskap och graviditet frekventa föregångare till det juridiska äktenskapet vid den här tiden. Gröner skriver om Stratford-upon-Avon och närliggande byar på 1580-talet, menar att två fakta är ganska framträdande: för det första att ett stort antal brudar gick till altaret redan gravid, Och för det andra, att hösten, inte våren, var den vanligaste tiden att gifta sig.

Även om Shakespeare var tvungen att gifta sig med Hathaway, som hade blivit gravid med honom, finns ingen anledning att anta att detta inte alltid varit hans avsikt. Det är nästan säkert att bruden och brudgummens respektive familjer kände varandra.[4]

Den här sängen i Anne Hathaways hus tros vara den näst bästa sängen (eller äktenskapsängen) som William Shakespeare lämnade till sin fru Anne (Neé Hathaway).

Barn[redigera | redigera wikitext]

Tre barn föddes till Hathaway och hennes man: Susanna år 1583 och tvillingarna Hamnet och Judith år 1585. Hamnet dog vid 11 års ålder under ett av de ofta utbrott av pesten och begravdes i Stratford vid Avon den 11 augusti 1596.

Förutom handlingar som handlar om hennes äktenskap och hennes barns födelse är den enda registrerade hänvisningen till Hathaway under hennes liv en notering i hennes fars herdes testamente, Thomas Whittington, som dog i 1601. Whittington lämnade 40 shilling till De fattiga i Stratford, och tillade att pengarna fanns hos Anne Shakespeare, fru till mästare William Shakespeare som är skyldig skuld till mig. Denna passage har tolkats på flera olika sätt. En uppfattning är att Whittington kan ha lånat Anne pengar, förmodligen för att hon inte hade pengar när hennes man var borta. Mer sannolikt kan det emellertid ha varit "obetalda löner eller besparingar som hållits i förvar", eftersom testamentet också listar skulder till honom från sina bröder i samma mängd.

1607 gifte sig Hathaway dotter Susanna med den lokala läkaren John Hall, och födde Hathaways och Shakespeares barnbarn, Elizabeth, det följande året.

Judith gifte sig med Thomas Quiney, som ägde en taverna och kom från en bra familj, i februari 1616 när hon var 31 år och han var 27. Det upptäcktes att Quiney hade gjort en annan kvinna gravid. Quiney hade också misslyckats med att få ett särskilt bröllopstillstånd som behövs under fastan vilket ledde till att Judith och Thomas blev exkommunicerade den 12 mars. Snart efter den 25 mars 1616 ändrade Shakespeare sitt testamente så att Judith skulle ärva 300 kronor i sitt eget namn, Quiney lämnades helt ur testamentet och Shakespeare ger det mesta av sin egendom till Susanna och hennes man.

Det har ibland sagts att Shakespeare ogillade sin hustru, men det finns ingen existerande dokumentation eller korrespondens för att stödja denna antagande. Den största delen av sitt gifta liv bodde han i London, skrev och uppförde sina pjäser medan hon stannade i Stratford. Men enligt John Aubrey återvände han till Stratford för en period varje år. När han pensionerade sig från teatern 1613 valde han att bo i Stratford med sin fru, snarare än i London.[3]

Anne Hathaways begravning[redigera | redigera wikitext]

Det finns en tradition från 1693 som hävdar att Hathaway önskade bli begravd med sin make. Faktum är att hon är begravd i en separat grav bredvid honom i den heliga treenighets kyrkan, Stratford-upon-Avon. Inskriften säger, "Här ligger kroppen av Anne Hustru till William Shakespeare som avgick detta liv den 6: e augusti 1623 vid fyllda 67 år." En latinsk inskrift följer.

Inskriften kan ha skrivits av John Hall på uppdrag av sin fru, Annes dotter Susanna.

William Shakespeares testamente[redigera | redigera wikitext]

I sin testamente gav Shakespeare till sin fru, sin näst bästa sängen med möbler. Den här har ofta tolkats som att Anne var den näst viktigaste personen. Några förklaringar har erbjudits: För det första har det hävdats att Hathaway enligt lag hade rätt att erhålla en tredjedel av hennes mans egendom, oavsett hans testamente, detta har bestridits. Det har spekulerats att Hathaway skulle försörjas av sina barn. Germaine Greer föreslår att det var resultatet av ett avtal som gjordes i samband med Susans äktenskap med Dr Hall: att hon (och därmed hennes man) skulle ärva huvuddelen av Shakespeares gods. Shakespeare hade affärsverksamheter med Dr Hall, och utsåg därför John och Susanna som exekutörer av hans testamente. Dr Hall och Susanna ärvde och flyttade till New Place efter Shakespeare död. Detta skulle också förklara andra exempel på att Shakespeares testamente är uppenbart generöst, liksom behandlingen av hans yngre dotter Judith.

Det finns tecken på att Hathaway kan ha varit finansiellt trygg. Barnen fick de bästa föremålen och änkan de näst bästa. På Shakespeares tid var sängar för välbärgade personer dyra affärer, ibland lika i värde som för ett litet hus. I elisabetanska tid var den bästa sängen i huset reserverad för gästerna. Om så är fallet, kunde den säng som Shakespeare bjudit till Anne ha varit deras äktenskapliga säng, och sålunda inte avsedd att förolämpa henne.

Men det testamentet som inledningsvis utarbetades där nämnde inte Anne alls. Det var bara genom en serie tillägg, gjord den 25 mars 1616, något mindre än en månad innan Shakespeare dog, som tillägget näst bästa sängen med möbler gjordes.[3]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Who Was Shakespeare's Mysterious Wife Anne Hathaway?”. ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/anne-hathaway-william-shakespeares-wife-2985096. Läst 19 augusti 2017. 
  2. ^ [a b] Anne Hathaway | wife of Shakespeare” (på en). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Anne-Hathaway-wife-of-Shakespeare. Läst 19 augusti 2017. 
  3. ^ [a b c] ”Did Shakespeare Hate His Wife? Four Myths About the Bard”. National Geographic News. 21 april 2016. http://news.nationalgeographic.com/2016/04/160421-william-shakespeare-400th-death-anniversary-myth-history/. Läst 19 augusti 2017. 
  4. ^ Nicholl, Charles (1 september 2007). ”Married to the myth” (på en-GB). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/books/2007/sep/01/biography.germainegreer. Läst 19 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]