Hoppa till innehållet

Ansari X Prize

Från Wikipedia
Prischecken

Ansari X Prize, tidigare enbart X-Prize, är ett pris, instiftat av den amerikanska stiftelsen X Prize Foundation. Priset, som utöver äran består av 10 miljoner US-dollar, till den första privatfinansierade bemannade rymdfärden. För att vinna krävdes en färd till rymden och en upprepning av detta inom två veckor med samma farkost.

Den 29 september och 4 oktober 2004 genomförde konsortiet Tier One två flygningar med Space Ship One och vann därmed priset på dagen 47 år efter den första uppskjutningen av Sputnik.

Regler[redigera | redigera wikitext]

Farkosten skall vara bemannad och nå 100 kilometers höjd över jorden. Efter landning skall bedriften upprepas inom två veckor. Enbart 10% av farkostens vikt får lov att bytas ut mellan flygningarna, vilket inte ens NASA:s rymdfärja kan leva upp till. Endast privata finansiärer tilläts, statsstöd var uttryckligen förbjudet.

Tävlande[redigera | redigera wikitext]

27 lag ställde upp i tävlingen, från hobbybyggare till stora industriprojekt:

Det kan noteras att stora rymdföretag som Boeing och Lockheed inte ställde upp i tävlingen, det kan uppfattas som att de stora jättarna inte hade kraft att styra om sina nuvarande dyra modeller till lågprisalternativ. Tävlingskommittén var beredd att acceptera dem som deltagare, bara de visat att deras projekt verkligen inte mottagit statsstöd.

Se även[redigera | redigera wikitext]