Antikens kultur och samhällsliv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Antikens kultur och samhällsliv är ett universitetsämne för det tvärvetenskapliga studiet av den grekisk-romerska kulturen under antiken. Studierna omfattar bland annat antikens historia, religion, politik, ekonomi, litteratur, filosofi och konst. Även antikreception ingår i ämnet.

I Sverige studeras antikens kultur och samhällsliv vid fyra universitet. I Göteborg delar ämnet institution med historia, i Lund, Uppsala och Stockholm med arkeologi. Närliggande men separata akademiska discipliner är arkeologi och klassisk filologi.

Antikvetenskapen blev ett universitetsämne i Sverige 1909 under namnet Klassisk fornkunskap och antikens historia när professor Sam Wide utnämndes till ämnets första professor i Uppsala.[1] I slutet av 1960-talet bytte ämnet namn till antikens kultur och samhällsliv. Ibland höjs röster för att ämnet ska byta namn till antikvetenskap.[2] I Storbritannien åtnjuter Classical studies en stark ställning och i Tyskland går ämnet under namnet Klassische Altertumswissenschaft.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]