Aplit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aplitgångar I kinzigit
Block med vallar av aplit

Aplit är en gångbergart med granitisk textur och sammansättning, d.v.s. med kvarts och fältspat (ortoklas) som huvudbeståndsdelar. Generellt sett innehåller den väsentligt mindre av mörka silikater, t.ex. biotit, än var granit gör. Den är oftast mycket finkornig med vit, grå eller rosa färgton. Bergartens korn är endast synliga med hjälp av förstoringsglas.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Gångar eller sliror av aplit förekommer främst som tvärränder i granitiska mineral. Men kan även finnas, men mindre ofta, i syeniter, dioriter, kvarts-diabaser eller gabbror.

Apliten har ofta en genetisk samhörighet med de bergarter den förekommer i. Aplit i granitområden är t.ex. den sista delen av magman som kristalliseras och överensstämmer i sammansättning med den kvarts-fältspat som fyller ut mellanrum i det ursprungliga berget.

I Finnvolldalen i Norge finns stora förekomster av aplit, vars omfång ej är fullständigt kartlagda. Motsvarande förekomster är endast kända på ett par ställen i världen, bl a i Toscana i Italien.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Flera industriella användningar av aplit förekommer. Inom den keramiska industrin används ofta kvarts och fältspat som råvara i t.ex. glasyrer och porslinsmassor. Förr bröts dessa ofta i pegmatiter men ibland kunde mald aplit med låga halter av mörka mineral användas, ev efter justering av kvarts/fältspatförhållandet. Numera utvinns framförallt fältspat ofta genom flotation av någon fältspathaltig bergart t.ex. någon granit med sådana egenskaper att de mörka mineralen kan avlägsnas. Aplit kan i detta sammanhang tänkas vara en bra råvara eftersom utgångshalten av mörka mineral ofta är låg. Den utmärker sig särskilt som tillskott till cement inom betongindustrin.[ifrågasatt uppgift]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Aplite, 21 januari 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]