Aplit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aplitgångar I kinzigit
Block med vallar av aplit

Aplit är en gångbergart med granitisk textur och sammansättning, d.v.s. med kvarts och fältspat (ortoklas) som huvudbeståndsdelar. Den är oftast mycket finkornig med vit, grå eller rosa färgton. Bergartens korn är endast synliga med hjälp av förstoringsglas.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Diken eller trådar av aplit förekommer främst som tvärränder i granitiska mineral. Men kan även finnas, men mindre ofta, i syeniter, dioriter, kvarts-diabaser eller gabbror.

Apliten har ofta en genetisk samhörighet med de bergarter den förekommer i. Aplit i granitområden är t.ex. den sista delen av magman som kristalliseras och överensstämmer i sammansättning med den kvarts-fältspat som fyller ut mellanrum i det ursprungliga berget.

I Finnvolldalen i Norge finns stora förekomster av aplit, vars omfång ej är fullständigt kartlagda. Motsvarande förekomster är endast kända på ett par ställen i världen, bl a i Toscana i Italien.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Flera industriella användningar av aplit förekommer och den utmärker sig särskilt som tillskott till cement inom betongindustrin. Aplit kan ersätta mer än 80 % av cementinnehållet i betong och kan, eftersom den ej bränns, därigenom minska betongtillverkningens emission av koldioxid.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Bra böckers lexikon, 1973

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Aplite, 21 januari 2012.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från [[[:nn:Aplitt|Aplitt]] norskspråkiga (nynorska) Wikipedia]