Aposematism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Korallormen Micrurus tener med skarpa varningsfärger.

Aposematism är ett slags adaptiv färgteckning, där en art genom sitt utseende visar upp sina farliga egenskaper för att skrämma bort predatorer. Varningsfärger, som till exempel getingars svart- och gulrandiga bakkropp, eller korallormens färgglada ränder i bilden här bredvid, är det tydligaste exemplet.

Att vara giftig eller osmaklig kan vara ett bra försvar för en växt eller ett djur, men bara om rovdjur faktiskt låter bli att äta en. Aposematiska signaler förvarnar rovdjur om att den här varelsen är det inte lönt att ge sig på, så att den får vara ifred. Det underlättar inlärning för rovdjuren om dessa aposematiska signaler liknar varandra. Därför gynnas utvecklingen av signaler som liknar en redan etablerad signal hos någon annan art. På det viset kommer många olika arter som är osmakliga att likna varandra visuellt. När en sådan signal är tillräckligt spridd kan den också gynna utvecklingen av mimikry hos ofarliga arter.

Till exempel pilgiftsgrodans skinn är giftigt, och dessa grodor har också bjärta färger, till skillnad från de flesta grodors brungröna kamouflagefärger. Andra aposematiska djur som nyckelpigor avsöndrar en gul vätska som är giftig och smakar beskt. Fiender lär sig att de röd- och svartprickiga täckvingarna betyder otäck smak och undviker nyckelpigorna.

Se även[redigera | redigera wikitext]