Hoppa till innehållet

Aska (målning)

Från Wikipedia
Aska
KonstnärEdvard Munch
Basfakta
Tillkomstår1894
Materialolja på duk
Mått (h×b)120,5 × 141 cm 
PlatsNasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo

Aska (norska: Aske) är en oljemålning av den norske konstnären Edvard Munch från 1894. Den är utställd på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo.

Aska ingår i den serie på omkring 20 målningar som Munch benämnde Livsfrisen och som skildrar den moderna människans ångest och dunkla driftsliv. Det finns stora likheter med den olyckliga mannen i denna målning och mannen i målningarna Melankoli (1891) och Vampyren (1892–1893). Kvinnan i målningen har en till hälften uppknäppt klänning och har vissa gemensamma drag med kvinnan i Svartsjuka (1895). Aska illustrerar den i Munchs värld konfliktfyllda relationen mellan män och kvinnor.

Under stora delar av 1890-talet var Munch bosatt i Berlin där han tillhörde den konstnärskrets som frekventerade Zum schwarzen Ferkel. Där ingick bland annat August Strindberg som Munch porträtterade 1892. Det var också i Berlin som Munch 1902 ställde ut hela Livsfrisen som befäste hans plats i konsthistorien.

Munch repeterade motivet i Aska i en oljemålning från 1925 som är utställd på Munchmuseet i Oslo. Därtill finns flera skisser och litografier med samma motiv.