August Andersson (musiker)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

August Andersson, eller Häst-August, evangelist, musiker och byggmästare[1]. Född den 5 maj 1850 i Algutsboda, död den 6 mars 1931 i Kalmar. Han räknas till pionjärerna under Sveriges frikyrkliga framväxt och han blev känd för sina anföranden med mustiga liknelser.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

August Andersson var son till hemmansägaren Andreas Nilsson (1826) och Lena Cajsa Petersdotter (1815).[2]

Kalmar 1910

Berättelserna var inte alltid uppskattade. Missionskyrkan portförbjöd honom och tidningen Barometern beskrev honom som en komediant. Han kom till Kalmar 1889 från Södra Bondetorp i Algutsboda socken. Efter ett möte i Vittaryds kyrka uppges han ha sagt att "nu är det inte mera att göra i Vittaryd, för där är alla omvända utom prästen, länsman och två drängar". Den första lokalen han skaffade sig låg på Spikgatan i ett numera rivet hus. Lokalen fick namnet Arken och ligger inte så långt från nuvarande Arkagården. När Spikgatan lades om flyttade han sin möteslokal till Nygatan, men även denna är riven sedan lång tid.

Vid begravningen i mars 1931 följde stora skaror av människor honom till den sista vilan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://kalmarlexikon.se/a/11-andersson-august
  2. ^ http://www.nybrokunskap.se/andersson-august-hast-august-1850-1931

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Olén, Gunnar (1955). Boken om Häst-August. Örebro: Libris. Libris 1445203 
  • Månsson, Fabian (1916). Rättfärdiggörelsen genom tron: skildringar från den frikyrkliga rörelsens genombrott. Stockholm: Tiden. Libris 2434106