August den starke

Från Wikipedia
Version från den 14 september 2014 kl. 22.07 av Artifex (Diskussion | Bidrag)
August den starke

August den starke, född 12 maj 1670, död 1 februari 1733, var kurfurste av Sachsen under namnet Fredrik August I 1694-1733, och blev genom mutor och politiskt rävspel också vald till kung av Polen under namnet August II 1697-1704 samt 1709-1733. Han var son till Johan Georg III av Sachsen och Anna Sofia av Danmark, kusin till Karl XII och Ulrika Eleonora och gift med Christiane Eberhardine av Brandenburg-Bayreuth.

Biografi

Trontillträde

1694 blev August oväntat kurfurste vid 24 års ålder, då hans barnlöse bror plötsligt dog. Då August ej stått närmast tronen hade han fått en helt annan uppfostran än brodern. Han hade som prins gjort långa resor och besökt Österrike, Frankrike, Spanien och Italien, där han njutit det goda livet. Efter trontillträdet fortsatte han att ägna sig åt nöjen på jaktslottet Moritzburg och höll sig med flera älskarinnor. Den mest bekanta av dem var den svenskfödda Aurora von Königsmarck.

Konstnärlig begåvning

August var inte utan begåvning på det konstnärliga området och framlade ett arkitekturförslag till slottet Zwinger i Dresden. Hans praktlystnad gjorde att han försökte efterlikna det franska hovet från Ludvig XIV:s glanstid. Meissens porslinsindustri tillkom delvis genom Augusts initiativ och han visade på flera sätt sitt intresse för Sachsen, men landet gick dock tillbaka på grund av de långvariga krigen. I religiöst avseende var August tämligen likgiltig och han övergick snart till katolicismen då det bättre gynnade hans regerande.

Militär karriär

Han var 1695 och 1696 överbefälhavare över den kejserliga armé som stred mot turkarna, men lika lite nu som senare visade han någon större fältherretalang. 1697 utropades August av ett parti till kung av Polen och sedan han med en stark här ryckt in i landet blev han allmänt erkänd. Han drömde om att krigiska framgångar skulle stärka hans ställning och bereda honom möjlighet att med härens stöd grunda en stark ärftlig monarki. När freden med Turkiet, mot hans önskan, kom till stånd, kastade han sig med skicklighet in i det diplomatiska spelet för att bilda ett anfallsförbund mot Sverige. Det stora nordiska kriget kom dock inte att medföra det resultat som August hade hoppats på. Sveriges kung Karl XII genomdrev att polackerna valde Stanislaus Leszczynski till sin kung och tvingade August att erkänna Stanislaus genom ett infall i Sachsen år 1706. Efter den svenska härens undergång i Ryssland 1709 återvann August Polen och fortsatte sedan kampen mot Sverige, men utan någon territoriell vinst. Kriget medförde för Polen endast att dess inre splittring blev större och mer uppenbar.

August den starke

Tillnamnet "den starke" sägs vara en påminnelse om hans fysiska förmåga att vid gästabud, ofta i berusat tillstånd, kunna räta ut hästskor med bara händerna. Epitetet brukar också förklaras med hans många oäkta barn, som i vissa källor påstås ha varit 354 erkända oäkta barn och ett barn inom äktenskapet, men hur många det egentligen gällde är mycket omdiskuterat.

Barn

Med hustrun Christiane Eberhardine av Brandenburg-Bayreuth:

  1. Fredrik August II av Sachsen.

Barn (med Aurora von Königsmarck):

  1. Moritz, greve av Sachsen, "marskalken av Sachsen", fransk fältmarskalk.

Se även

Källor

Företrädare:
Johan Georg IV av Sachsen
Kurfurste av Sachsen
1694-1733
Efterträdare:
Fredrik August II av Sachsen
Företrädare:
Johan III Sobieski
Vapensköld
Kung av Polen
Storfurste av Litauen
1697-1704
Efterträdare:
Stanisław I Leszczyński
Företrädare:
Stanisław I Leszczyński
Kung av Polen
Storfurste av Litauen
1709-1733
Efterträdare:
August III


Mall:Kunglighetsstub