Bärsjal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mor med barn, Taiwan 1875

En bärsjal är textil med vilken man bär små barn. Ofta har man barnen i sjalen istället för på golvet eller i barnvagn. Sjalen låter barnet vara nära en, samtidigt som den lämnar händerna fria.

Bärsjalen kan vara en enkel schal i lämpligt material som man knyter kring sig själv och barnet, men det finns en rad olika sorters sjalar och bärselar, med många olika sorters design och funktion.

Bland de olika typerna kan nämnas trikåschal, bärsele, bärpåse, ringsjal, dubbel ringsjal eller långsjal. Vilken man föredrar beror på egna preferenser, barnets ålder och vikt och användningstillfället. Många småbarnsföräldrar har mer än en bärsjal.

Ringsjalen är enkel och snabb att knyta på sig men tyngden kommer på ena axeln, vilket är olämpligt vid längre användning, i synnerhet om barnet inte är alldeles litet. Dubbel ringsjal belastar båda axlarna och är stabilare får både bärare och barn. Långsjalen saknar beslag och måste därför knytas, vilket kan kännas omständligt och till och med svårt till en början. Den är dock mångsidig och ger god ergonomi.

De flesta sjalarna går att använda från att barnen är litet, men många föräldrar börjar med att använda en sjal i trikå, som är töjbar och mjuk runt det lilla barnet. En sådan kan med fördel användas tills barnet är tre månader till två år, beroende på barnet och vilken trikåsjal man använder, innan barnet börjar väga för mycket. Färre schalar är lämpliga för stora barn, men en del går att använda så länge man kan tänka sig att bära barnet.

I berättelser om storkar som kommer med spädbarn brukar de bära barnen i bärsjalar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Pappa med barn i långsjal.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Sjalbarn-Sveriges största sjalportal med information och forum.

Bärsjal-infosida på svenska