Bågskytte

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppvisning i bågskytte av historiskt klädda bågskyttar i Polen.
Osmansk bågskytt 1657; från Claes Rålambs turkiska dräktbok.

Bågskytte är konsten att skjuta med pil och båge.

Modernt bågskytte[redigera | redigera wikitext]

Bågskytte som sport[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bågskytte (sportgren)

Bågskytte är idag främst en sportgren som förekommer i Olympiska spelen.

Bågskyttebana[redigera | redigera wikitext]

(För exakta dimensioner för OS eller tävling hänvisas till dokumentet från FITA som är referensen till informationen nedan. Informationen nedan är åtminstone generellt gångbar, med reservation för feltolkning. Granskning skulle uppskattas.)

Banan bör innefatta säkerhetsanordningar, skyttemållinje med måltavla/or, skytteområde och skyttelinje.

De regelstadgade längderna på banan är tavelavstånd, felmarginal för tavelavstånd, skyttavstånd, säkerhetsavstånd i längdledd och säkerhetsavstånd i sidled. Tavelavstånd kan varieras mellan 20 och 90 m (ute), (inomhus) 18 m. Det är olika tavelstorlekar beroende på skyttens ålder. Avståndet mellan skyttelinje och tavla, där vanliga utenivåer är 20, 30, 40, 50, 60, 70, 90. Felmarginaler för tidigare givna nivåer är 15 cm för intervallet 30-50 m och 30 cm för intervallet 60-90 m. I OS krävs dessutom att man har en väntelinje 5 meter bakom skyttelinjen. Skyttavståndet skall vara 80 cm, dvs det avstånd som är mellan gränserna mellan skyttarna (skyttelucka). Säkerhetsavståndet i längdledd, dvs. bakom måltavlorna, skall vara 50 m om inte särskild säkerhetsutrustning för uppsamling av pilar finnes. Säkerhetsavstånd i sidled är 20 m, denna borde dock gälla en 90 m bana, vidare borde det då gälla att den skall ha en säkerhetsvinkel på 12,5 grader (ingen källa, baserat på tangensberäkning). [1] [2]

Bågskyttemål[redigera | redigera wikitext]

(Om man vill veta säkert exakta dimensioner för OS eller tävling hänvisas man till att själv granska dokumentet från FITTA som är referensen till informationen nedan. Informationen nedan är åtminstone generellt gångbar, med reservation för feltolkning. Granskning skulle uppskattas.)

Måltavlorna i bågskytte finns i 4 olika utföranden, dessa presenteras nedan:

40 centimeters diameter för 18 meters bana inomhus för åldern 16 år och uppåt. 40 centimeters diameter används även för skyttar i åldern 13-15 på 12 meter inomhus. 60 centimeters diameter för 25 meters bana inomhus, 60 centimeters diameter används även för skyttar i åldern 10-13 på 12 meter inomhus. 80 centimeters diameter för 30-50 meters bana utomhus och 122 centimeters diameter för 70-90 meters bana utomhus. [3] [2]

Jakt med pil och båge[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bågjakt

Är idag inte tillåtet i Sverige utan speciellt tillstånd. Men i Amerika är det väldigt vanligt förekommande. Vanliga vilt som jagas med pil och båge är bland annat krokodiler och vildsvin.

Bågskytte inom historiskt återskapande[redigera | redigera wikitext]

Som en del av återskapandet av kända historiska slag förekommer att fraktionerna skjuter på varandra med långbågar. Beroende på vilket avstånd man har mellan enheterna och vilken utrustning målet har finns det olika sätt att undvika skador på aktörerna.

Bågskytte på tornerspel[redigera | redigera wikitext]

På många tornerspel förekommer bågskyttetävlingar med långbågar som en del av uppvisningen. Bågskyttarna är tidsenligt klädda och man skjuter vanligen på halmtavlor.

Eldpilsregn[redigera | redigera wikitext]

En grupp bågskyttar avlossar ett pilregn med brinnande pilar. Detta förekommer bland annat som ett essentiellt inslag under medeltidsveckan på Gotland, där man skjuter brinnande pilar ut i vattnet. Historiskt har detta använts inom krigföring.

Bågskytte på levande rollspel[redigera | redigera wikitext]

På de flesta lajv där bågskytte förekommer som en del av stridssimuleringen skjuter man med svaga bågar, vanligen mellan 20-35 pund, på andra lajvare. Pilarna har särskilt utformade bofferspetsar för att inte orsaka skada. De bågar som används är vanligen långbågar i trä eller glasfiberkopior av sammansatta så kallade ryttarbågar

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.archery.org/UserFiles/Document/FITA%20website/05%20Rules/01%20C&R%20Book/Book%202010/2010_Book2.pdf Book2 Outdoor archery rules
  2. ^ [a b] http://www.archery.org/ International Archery Federation
  3. ^ http://www.dimensionsguide.com/archery-target-dimensions/ Archery target dimensions

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]