Bahawalpur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Noor Mahal, palats i Bahawalpur

Bahawalpur är en stad belägen längs Sutlejs och Indus södra bankar i Punjab i Pakistan. Staden hade 1998 en folkmängd på 403 408 invånare och är huvudstad i distriktet med samma namn.

Staden ligger ungefär 90 km från Multan, 420 km från Lahore och 270 km från Faisalabad. Jordbruket runtom staden är viktigt för ekonomin. Man odlar bland annat bomull och sockerrör. I staden finns också tillverkningsindustri och staden är ett betydande handelscenter tack vare sitt läge vid viktiga handelsleder. Staden och regionen har flera sevärdheter, såsom gamla palats och mausoleer, samt den gamla befästningen Derawarfortet och är ett populärt turistmål.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Furstendömets flagga

Det tidigare emiratet var en brittisk-indisk vasallstat. Staten grundlades 1701 och stod under ledning av en nawab amir fram till 1739, därefter en emir. Staten allierade sig med britterna 1833, och anslöt sig under sin muslimske emir till Pakistan 1947, samt inkorporerades i provinsen Sindh 1955. Yta 42 564 km². Många av emiratets hinduiska invånare flydde till Patiala i Punjab efter indiska självständigheten från 1947.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]