Batteristranda

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gammal karta från området uppvisad på Fritzøe Museum: kanonbatteriet nere till höger i bilden, Fritzøe järnverk rakt norrut.

Batteristranda eller Batteritomta är en centralt belägen sandstrand mitt inne i Larviksfjorden, på Langestrand i Larvik i Vestfold. Den är en populär badstrand under sommarsäsongen. Namnet kommer av ett gammalt kustbatteri med flera kanoner som lades här på tidigt 1700-tal. Fritzøe järnverk låg här, och i tider med stridigheter skulle batteriet försvara och säkra järnverket, som bland annat producerade både kanoner och kulor.

Det hittades två gamla skeppsvrak här i förbindelse med grundarbetena för det nya hotellet i september 2007.

Hotell[redigera | redigera wikitext]

När firman Fritzøe Eiendom planerade att bygga ett stort spahotell, Farris Bad, på delar av Batteristranda, splittrades lokalsamhället. Över 5 000 underskrifter samlades in mot hotellplanen, och det kom senare också invändningar från Fylkesmannen i Vestfold – men stadsrådet i Larvik upprätthöll likväl bygglovet. Det samlades också in över 10 000 underskrifter för hotellet som skickades till Miljøverndepartementet. Utbyggnadsfallet skickades till slutligt beslut centralt hos Miljøverndepartementet – som visade sig ha godkänt planen. Spahotellet öppnades våren 2009.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Østlandsposten 6.3.2009: «Sprudlende Farris Bad åpning»

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]