Belägringen av Novgorod 1611

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Belägringen av Novgorod
Del av Ingermanländska kriget
Slaget vid Novgorod.jpg
Belägringen målad av Johan Hammer. I förgrunden svenska ryttare, i bakgrunden Novgorod och floden Volchov. Vid Sofiastaden har svenska trupper börjat storma
Ägde rum 16 juli 1611
Plats Novgorod, Ryssland
Utfall Svensk seger
Resultat Sverige intog Novgorod
Stridande
Naval Ensign of Sweden.svg Sverige Ryssland Tsarryssland
Befälhavare och ledare
Jakob De la Gardie
Styrka
4000 man ?

Belägringen av Novgorod 1611, också kallad Erövringen av Novgorod, var den belägring eller stormning av den ryska staden Novgorod som ägde rum under ingermanländska kriget 1611. Efter tre dagar var staden erövrad av svenskarna.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Sjukdom härjade i den svenska hären och De la Gardie måste handla fort. Han vände mot Novgorod för ett anfall. Staden hade då 30 000 invånare och var delad i två delar. På den västra sidan av floden Volchov låg Sofiastaden och på den östra Handelssidan. Runt staden fanns en mur och mitt i staden på Sofiastadens sida låg ett befäst slott. Den svenska hären bestod av 4 000 man. De flesta var legoknektar från England, Skottland, Frankrike, Schweiz och Tyskland.

Förlopp[redigera | redigera wikitext]

Svenskarna gjorde en skenmanöver, vilket fick ryssarna att tro att anfallet skulle komma på Handelssidan. De la Gardie vann härmed tid att planera anfallet mot Sofiastaden. Svenskarna hade inget artilleri utan fick förlita sig på petarder (små bomber) för att spränga portarna. Natten till den 16 juli 1611 anföll överste Hans von Reckenberger från västra stranden med bemannade båtar. De sprängde en port och en bit av muren. Andra trupper rusade fram och rensade öppningen, och delar av Evert Horns kavalleriregemente red igenom öppningen. De rensade de närmaste gatorna från ryskt motstånd. Efter ett tag kunde ytterligare en port sprängas, och svenskarna kunde nu ställa upp i slagordning inne i staden.

Ryska kosacker började nu rida över till Handelssidan över en bro som gick bakom slottet. Många människor blev ihjältrampade av kosackernas hästar. Den nordvästra stadsdelen sattes i brand. Svenskarna rensade vidare och hade snart omringat slottet; när de nästa dag beredde sig att spränga slottsporten gav ryssarna upp.

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Efter belägringen fick Sverige ett stort övertag i det Ingermanländska kriget. Ett senare försök att inta staden Pskov på samma sätt misslyckades dock.

Se även[redigera | redigera wikitext]