Berberisväxter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berberisväxter
Mahonia aquifolium2.jpg
Mahonia (Mahonia aquifolium)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Ranunkelordningen
Ranunculales
Familj Berberisväxter
Berberidaceae
Vetenskapligt namn
§ Berberidaceae
Auktor Juss.
Släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Berberisväxter (Berberidaceae) är en familj av trikolpater med omkring 570 arter uppdelade i 18 släkten. Det största antalet arter, 450, finns i berberissläktet (Berberis). Berberisväxterna finns framförallt i norra halvklotets tempererade områden och i bergsområden i tropiska delar av Sydamerika. I Sverige förekommer inga arter naturligt, utan de är alla införda som trädgårdsväxter. Berberisväxterna är träd, buskar och fleråriga örter. Blommorna är oftast tretaliga, men två- och fyrtaliga finns också. De kan sitta ensamma, men finns ofta i blomställningar eller klasar. Bären från vissa Berberis-arter samt från mahonia (Mahonia aguifolium) går att äta.

I äldre klassificeringssystem ingick endast fyra släkten i berberisfamiljen; Berberis, Epimedium, Mahonia och Vancouveria. Övriga nuvarande släkten var indelade i två fristående familjer, Leonticaceae och Podophyllaceae. Dessa familjer ingår alltså numera i berberisväxterna och är inte längre egna familjer.

Mahoniorna är mycket nära släkt med berberisarna och vissa botaniker låter mahoniorna ingå i berberissläktet. Arter i dessa två släkten kan korsa sig och ge hybrider. Sådana hybrider brukar klassificeras i hybridsläktet hybridmahoniasläktet (×Mahoberberis).

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]