Berberisväxter

Från Wikipedia
Berberisväxter
Mahonia (Mahonia aquifolium)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningRanunkelordningen
Ranunculales
FamiljBerberisväxter
Berberidaceae
Vetenskapligt namn
§ Berberidaceae
AuktorJuss.
Släkten

Berberisväxter (Berberidaceae) är en familj av trikolpater med omkring 570 arter uppdelade i 18 släkten. Det största antalet arter, 450, finns i berberissläktet (Berberis). Berberisväxterna finns framförallt i norra halvklotets tempererade områden och i bergsområden i tropiska delar av Sydamerika. I Sverige förekommer inga arter naturligt, utan de är alla införda som trädgårdsväxter. Berberisväxterna är träd, buskar och fleråriga örter. Blommorna är oftast tretaliga, men två- och fyrtaliga finns också. De kan sitta ensamma, men finns ofta i blomställningar eller klasar. Bären från vissa Berberis-arter samt från mahonia (Mahonia aguifolium) går att äta.

I äldre klassificeringssystem ingick endast fyra släkten i berberisfamiljen; Berberis, Epimedium, Mahonia och Vancouveria. Övriga nuvarande släkten var indelade i två fristående familjer, Leonticaceae och Podophyllaceae. Dessa familjer ingår alltså numera i berberisväxterna och är inte längre egna familjer.

Mahoniorna är mycket nära släkt med berberisarna och vissa botaniker låter mahoniorna ingå i berberissläktet. Arter i dessa två släkten kan korsa sig och ge hybrider. Sådana hybrider brukar klassificeras i hybridsläktet hybridmahoniasläktet (×Mahoberberis).

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]