Beridet bågskytte

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Beridet bågskytte är en sport som utförs både individuellt och i lag. Sporten utförs av en ryttare som med hjälp av pilbåge skjuter på utplacerade måltavlor längst en tävlingssträcka.

Officiella tävlingar utförs på svensk-, europeisk- och världsnivå. År 2015 vann svensken Emil Eriksson världsmästartiteln i Sokcho, Sydkorea. [1]

Sportens framväxt i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sedan den första december 2015 är beridet bågskytte en del av bågskytteförbundet och en del av Riksidrottsförbundet. [2] Antalet utövare har vuxit kraftigt under senare delar av 10-talet då sporten fått större uppmärksamhet i media.

Tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Under tävlingar bestämmer tävlingsledaren huruvida deltagarna skall vara klädda i historiska kläder eller i lag/klubbtröjor. Alla typer av pilbågar utom compoundbågar får användas vid tävling.[3] Under tävlingslopp förvaras pilar antingen i koger eller i den pilbågsbärande handen.

Det finns sex olika discipliner inom sporten. Mogu, kabak och massashea samt ungersk-, koreansk- och polsk jaktbana.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Mounted archery, 5 januari 2016.
  1. ^ http://www.folkbladet.nu/1519760/emil-eriksson-ordnade-guldet-i-sydkorea
  2. ^ http://iof1.idrottonline.se/SvenskaBagskytteforbundet/Nyheter/NyheterfranSBF/BeridetBagskytteiniSBF/#.VmGrvSAVTmg.facebook[död länk]
  3. ^ http://www.mountedarchery.se/wp-content/uploads/2014/04/2015-Allmu00E4nna-regler.pdf