Betalningsanmärkning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Betalningsanmärkning är i Sverige en notering hos ett kreditupplysningsföretag som ger kreditupplysningar att en person eller organisation anses vara opålitlig betalare.[1] Vanlig anledning till en sådan notering är att borgenär inlämnat en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogdemyndigheten mot gäldenär. För felaktiga noteringar finns en skyldighet för kreditupplysningsföretaget att rätta. Kronofogdens personregister är offentliga. Det ledande kreditupplysningsföretaget i Sverige är UC, som ägs av de största bankerna.

Notering finns kvar i tre år för fysiska personer, men kan förlängas om skulden inte är betald.[1]

Andra länder[redigera | redigera wikitext]

I andra länder finns det privata kreditupplysningsföretag som gör kreditbedömingar, baserat på information från banker och inkassobolag.

I åtskilliga länder är uppgifter om myndigheters ingripande mot privatpersoner sekretessbelagda (till skillnad mot Sverige), så information om vad motsvarigheten till Kronofogden gör kan då inte användas till kreditupplysning.

I USA och fler länder gör man en avancerad beräkning enligt en vetenskaplig metod, där man väger in olika faktorer, såsom inkomst, skulder, säkerhet, betalningshistoria med mera. En mycket sen betalning av något behöver inte betyda att man inte får lån, det är en faktor av flera. Processen kallas "credit scoring".

Detta till skillnad från Sveriges system med "bra/dålig". Om man slipper betalningsanmärkning på en sen betalning i Sverige, är det inget problem, medan betalningsanmärkning ger mer eller mindre total spärr.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Frågor och svar: Betalningsanmärkning, Kronofogden, läst 2013-01-12