Biblioteca Medicea Laurenziana

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flygbild, april 2005. Biblioteca Medicea Laurenziana kan identifieras av den långa fönsterraden ovanför klostret som sträcker sig till vänster på bilden. Den högre strukturen med två fönsterrader, omedelbart till höger, är absiden byggd av Bartolomeo Ammanati.
Läsrummet.

Biblioteca Medicea Laurenziana i Florens, Italien, är en känd förvaringsplats med över 11 000 manuskript och 4500 tidigt tryckta böcker.[1] Biblioteket byggdes i klostret Basilica di San Lorenzo di Firenze under utformning och tillsyn av påve Clemens VII. Arkitekturen planerades och byggdes av Michelangelo Buonarroti (1525).[1]

Biblioteket exemplifieras ofta som en prototyp för manierism när det gäller arkitektur.[2]

Biblioteket bevarar il Codice fiorentino på nahuatl, den viktigaste källan till information om aztekernas liv före spanjorernas erövring. Bland andra välkända manuskript i biblioteket kan nämnas de syrianska Rabulla-evangelierna, Codex Amiatinus, som innehåller de tidigaste överlevande manuskripten från den latinska Vulgatabibeln, Squarcialupi Codex, ett viktigt tidigt musikaliskt manuskript, samt det fragmentariska Erinnapapyruset som innehåller dikter av en vän till Sapfo.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Medicean-Laurentian Library, Encyclopædia Britannica. 2007.
  2. ^ Vestibule of the Laurentian Library Olga's Gallery. Hämtat 14 februari 2007.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]