Bigert & Bergström

Från Wikipedia
Version från den 1 januari 2018 kl. 12.04 av Plumbum208 (Diskussion | Bidrag) (Tagg utan innehåll)
Bigert & Bergström, framför The tornado diverter, stillbild från inspelningen av The weather war, 2012

Bigert & Bergström är en svensk konstnärsduo, som består av Mats Bigert och Lars Bergström.

Bigert & Bergström startade sitt samarbete 1986, när de båda studerade på Konstakademin i Stockholm och har sedan dess skapat en mängd olika konstprojekt som ställts ut och uppmärksammats världen över.[1] Duons produktion spänner mellan storskalig skulptur, installationskonst, offentlig gestaltning, performance och film - ofta kombinerat i multimediala verk.

Konstnärlig inriktning

Kännetecknande för duons konstnärskap är hur de med energisk nyfikenhet undersöker och problematiserar samhällsaktuella ämnen, inte sällan med humor som verktyg. Deras fokus riktas ofta mot vetenskapliga, klimatrelaterade och sociala frågeställningar, och skärningspunkten däremellan.[2] Dessa ämnen präglar verken tematiskt såväl som i utförande – ofta genom dess tekniskt avancerade lösningar, vetenskapliga grund och olika form av experimentella inslag.

Uttryck i skulptur och installation

Fil:Space molekyler.jpg
Space molecules med inverterade bilder, 2010

Oavsett om en skulptur eller installation signerad Bigert & Bergström är skapad för en utställning, en film eller en offentlig plats går det uttrycksmässigt att skönja vissa gemensamma nämnare; Deras verk är ofta tänkta att upplevas genom olika sinnen, många skulpturer utsöndrar t.ex. värme, vibration, ljus och ljud eller kan sättas i rörelse och förändring. Deras verk uppmuntrar till, ibland förutsätter, att betraktaren interagerar med det. De är ofta uppförda i stor skala, inte sällan stor nog att betraktaren kan kliva in i verket och uppleva det inifrån.

Detta grepp, att låta betraktaren fysiskt kliva in i ett konstverk, har duon arbetat med sedan början av deras karriär. Under 1990-talet var de främst kända för sina klimatkammare- ett slags utrymme där betraktaren kunde kliva in och konfronteras med olika typer av extrem väderlek.[3] Andra återkommande inslag är skrattspeglar, molekylformer samt sfäriska och halvsfäriska former. För dessa runda former har de utvecklat en egen teknisk uppfinning- Backprojection-tekniken, där de genom att fota med en fish-eye lins kan projicera inverterade bilder på runda former.[4]

Offentliga verk i urval

Fallande äpplen, Lugnets skola, Stockholm, 2014

Bigert & Bergström har uppfört en mängd offentliga konstverk och anses vara erkänt skickliga i att gestalta komplexa koncept.[5] Deras offentliga verk är taktila och inbjuder ofta till olika form av interaktion. Genom digital teknik kan verken ofta ändra skepnad i färg och form - antingen genom mänsklig interaktion som i verket Cymatic pool eller genom icke påverkningsbara faktorer så som väderfenomen, som t.ex. i verket Morgondagens väder.

Cymatic Pool (2013)

Cymatic Pool för Ericssons nya huvudkontor i Kista, Stockholm. Konstverket är en interaktiv pool med ett eget telefonnummer dit det går att ringa. Genom att prata med konstverket påverkas vattenytan av ljudvågorna så att olika mönster uppstår.

Morgondagens väder (2012)

Konstverket Morgondagens väderStockholms centralstation skapades på uppdrag av Statens konstråd. Konstverket består av hängande atmosfäriska molekyler uppkopplade till en väderlekstjänst som beroende på kommande väderprognos ständigt skiftar i färg mellan rosa, grönt, blått och gult.[6] Den som passerar verket vid upprepade tillfällen kan lära sig att läsa av färgerna och få en föraning om morgondagens väder.

Co2 Lock-in (2012)

Co2 lock in, 2012, Bigert & Bergström på Sergelstorg, Stockholm

Co2 Lock-in är ett performanceverk och en skulptural installation som uppfördes i Stockholm under perioden 16-31 mars 2012. En serie fotbojor utformade som koldioxidmolekyler placerades då ut på ett antal centrala platser. På en av dessa platser kedjade duon själva fast sig under en dag. Skulpturerna som är gjutna i återvunnet järn och väger 300 kg styck representerar den mängd koldioxid en genomsnittlig svensk släpper ut under en tiodagarsperiod. Projektet var ett samarbete mellan Bigert & Bergström och WWF med anledning av den världsomspännande klimataktionen Earth hour.

Klimatkamrarna (1994)

Klimatkamrarna var en vandringsutställning som skapades av Bigert & Bergström på uppdrag av Riksutställningar. Utställningen blev myndighetens största med sin visningsyta på 500 till 600 kvadratmeter. Den visades på flera ställen över hela Norden under åren 1994 till 1995 och bestod av fem kammare som representerade olika klimat och naturfenomen, för att visa människans komplicerade relation till naturen. Här fanns ångkammaren med sitt tryckande tropiska klimat och som kontrast fryskammaren. I stormkammaren kunde besökarna uppleva kraftfulla vindar i ett snäckformat rum, i värmekammaren påfrestande hetta och i ljuskammaren demonstrerades olika ljusfenomen.

Fler offentliga verk i urval

Tornado Touch Down i Borås
  • Tomorrows Weather Lexington, 2015, 21C Kentucky
  • Face au Temps, 2015, Hopital Saint Denis, Paris
  • Molnportik, Fallande äpplen, Regnbågsfamilj, 2014, Lugnets skola, Hammarby sjöstad i Stockholm
  • Cymatic Pool, pool i rostfritt stål, 2013, Ericssons huvudkontor i Kista i Stockholm
  • Morgondagens väder, akryl och elektronik, 2012, Stockholms centralstation[7]
  • Tornado Touch Down, 2010, utanför resecentrum i Borås
  • Sun Passage, 2010, Hammarby sjöstad i Stockholm
  • Peptalk 2, 2005, Älta ishall, Stockholm
  • Ecco Humor, 2003, Parkeringsgarage, Dunkers Kulturhus, Helsingborg
  • Flash of genius, 2002, Nacka Kulturhus, Stockholm
  • Koma-Amok, stål, 1997, Umedalens skulpturpark i Umeå[8]

Filmer i urval

Bigert & Bergström skapade sin första film, The Big Feed, år 1999. Det är (2015) deras enda renodlade dokumentärfilm. Efter filmdebuten har de alltmer kommit att utveckla sitt eget karaktäristiska uttryck där de blandar fakta och anekdoter med experiment, animationer, skulpturala installationer och objekt i vad som kan benämnas som samtida konstdokumentärer. The big feed, och flertalet andra filmer i konstnärernas repertoar har producerats på uppdrag av Sveriges television, SVT. De har visats i program som bl.a. Kobra (TV-program), K-special och under en mängd olika internationella filmfestivaler.

Moments of silence (2014, 14 min HD)

Fil:Moments of silence.jpg
Moments of Silence, 2014, 13 min

Moments of silence består av samplat arkivmaterial från olika sammankomster där människor under en eller ett par minuter slutit upp i gemensam tystnad, en solidarisk gest för att hedra och sörja offer till följd av naturkatastrofer och andra tragedier, eller för att stå upp mot fasansfulla terrorattacker och andra våldsamma dåd. Filmen reflekterar över hur denna världsomspännande ritual är en av de få aktiviteter där människor oavsett religion, ideologi och kulturell bakgrund kan förenas i gemenskap[9]

Last supper (2005, 57 min, 16 mm och DVD)

Filmen Last Supper behandlar traditionen att servera dödsdömda fångar en sista måltid, något de har erbjudits lika länge som dödsstraff har tillämpats. Traditionen härstammar från äldre begravningsritualer där den avlidne serverades mat på sin dödsbädd för att försäkra sig om att denne inte skulle hemsöka de levande som ett hungrigt spöke. I dag har ritualen ingen kontakt med sitt ursprung, och uppdukningen av den sista måltiden ter sig lika anakroniskt och absurd som straffet självt. Filmen fokuserar på detta glapp mellan historisk betydelse och samtida bruk av en tradition som förlorat sin mening.[10] Huvudpersonen i filmen är Brian Prices, en före detta fånge på Huntsville State Prison i Texas som under sitt 14 år långa straff kom att laga över 200 sista måltider.

Fil:Brian price ex convict prisonchef huntsville prison texas usa bb last supper 2005 photo charlie drevstam.jpg
Brian Price, fängelsekock, stillbild från inspelningen av Last supper, 2005

The weather war (2012, 57 min HD)

Filmen tecknar en både historisk och samtida skiss över människans försök att tämja vädrets makter. Världen över används olika vapen - I Bangladesh byggs skyddsmurar mot kommande översvämningar, i Kina skickas raketer mot hotande regnoväder, och i Italien avfyras kanoner mot hagel för att skydda årets vinskörd. Mot denna bakgrund lyfter filmen frågan hur vi ska bemöta dessa framskridande klimatologiska förändringar – genom anpassning, eller genom att föra ett krig mot vädermakterna?

I filmen, som är en mix mellan land-art performance och roadmovie reser Bigert & Bergström till USA:s tornadobälte i den amerikanska mellanvästern med sin maskinskulptur The Tornado Diverter för att stoppa en tornado. Idén till denna visionära maskin är den ryske vetenskapsmannen Vladimir Pudovs. Pudov, som precis pensionerat sig när duon kom i kontakt med honom, hade inte längre möjlighet att realisera sin uppfinning men Bigert & Bergström blev så fascinerade av hans maskin att de bestämde sig för att bygga den åt honom.


Fler filmer

  • VMA - Viktigt meddelande till allmänheten, 2015, 15 min. HD
  • Moments of silence, 2014, 14 min. HD
  • The Weather War, 2012, 58 min. HD
  • The Mouse, 2012, 27,30 min. HD
  • Life Extended, 2009, 57 min. HD
  • Tunneltankar, 2008, 27 min. HD
  • If you don't like the weather, change it, 2007, 22 min. HD, DV
  • Last supper, 2005, 57 min. 16 mm, DV
  • The big feed, 1999, 11 min. DV

Utställningar i urval

Samma år som Bigert & Bergström tog sin examen (1990) höll de på galleri Riis i Oslo sin första stora separatutställning. Tre år senare blev de inbjudna att öppna Venedigbiennalen. Det blev startskottet för en aktiv utställningskarriär och ett numera gediget utställnings-CV.[11]


Separatutställningar i urval:

  • 2015 Gudrun, Minnet av en storm Växjö konsthall
  • 2014 The Drought Varberg Konsthall
  • 2014 The Weather War, Galerie Barbara Thumm, Berlin
  • 2013 Les Yper Yper, Thessaloniki, Grekland
  • 2012 The Weather War, film installation, Moderna Museet, Stockholm
  • 2012 The Mouse, CIS Art Lodgers, Convent de Sant Agusti, Barcelona
  • 2010 Känn dig själv, Kulturhuset, Stockholm, Stockholm
  • 2009 Short Circuit No.18, Cabinet Magazine, Brooklyn, NY
  • 2007 If You Don't Like The Weather, Change it, Künstlerhaus Bethanien, Uppsala konstmuseum
  • 2006 Nelson Gallery, UC Davis, San Francisco
  • 2004 4 for four, Milliken, Stockholm
  • 2003 Full Stop, Rum för berusning I, Vin & Sprithistoriska Museet, Stockholm
  • 2002 The Waiting Room, Zinc Gallery, Stockholm
  • 1998 Climate Chambers II, Swedish Pavillion, Expo 98, Lisbon
  • 1997 Therapi Taxi, Galerie Ursula Walbröl, Düsseldorf
  • 1996 Bubblegum Pink, Galleri Lars Bohman, Stockholm
  • 1995 LOOP, Künstlerhaus Bethanien, Berlin
  • 1990 Biosphere III, Galleri Riis, Oslo

Samlingsutställningar i urval:

  • 2014 Ursinnen, Färgfabriken Stockholm
  • 2013 14th Videonale, Bonn Kunstmuseum
  • 2012 Kaohsiung Museum of Fine Arts, Taiwan
  • 2011 Living as Form, Creative Time, NY
  • 2010 Eattopia-2010, International Video Art Exhibition, Hung-Gah Museum, Taipei
  • 2009 Documentary Fortnight, MoMA, NY
  • 2008 Anima(e), Villa Nigra-Anema, Italy
  • 2006 Crime & Punishment, Tallinn Art Hall
  • 2005 No Man is an Island, Kunstnernes Hus, Oslo
  • 2004 Copy-art.net, IBID proj., ICA. London
  • 2003 In/Out, Trafo, Budapest
  • 2002 Over the Moon, Kunstamt Kreutzberg, Berlin
  • 2001 The Future is Now!, Louisiana Museum of Modern Art
  • 2000 Circus Circus, Norrtälje Konsthall
  • 1999 Game Over, Watari-Um, Tokyo
  • 1998 Deathwatch, INSYN, Cultural Capital project, Stockholm 98
  • 1997 Umedalens Skulptur 97, Galleri Stefan Andersson, Umeå
  • 1996 Comp in Box, Galleri Anhava, Helsinki
  • 1995 Disneyland After Dark, Uppsala Konstmuseum
  • 1994 What’s in your mind, Tekniska Museet, Stockholm

Bibliografi i urval

  • 2013 The Drought, published on occasion of the exibition The Drought, Tallers Gráfiocos Hostench, Barcelona ISBN 978-91-981078-0-7
  • 2011 The Last Calendar, published by Cabinet Books, Brooklyn, NY ISBN 1932698531
  • 2010 "Eatopia", exh. cat. Taipei International Video Art Exhibition, Hung Gah Museum

Referenser

  1. ^ Bigert & Bergström, läst 2015-07-07
  2. ^ Gallery Niklas Belenius Arkiverad 5 februari 2016 hämtat från the Wayback Machine., läst 2015-07-07
  3. ^ Hans Hedberg, symboliska gränssnitt, Svenska dagbladet, 30/9 1999
  4. ^ Bigert & Bergström, läst 2015-07-07
  5. ^ Stockholm konst, läst 2015-07-07
  6. ^ Statens konstråd, läst 2015-07-07
  7. ^ Statens konstråd, läst 2014-05-07
  8. ^ Digitala Umeå Arkiverad 30 juni 2012 hämtat från the Wayback Machine., läst 2014-05-07
  9. ^ Bigert & Bergström, läst 2015-07-07
  10. ^ Film form, läst 2015-07-07
  11. ^ Lexikonett Amanda, läst 2015-07-07

Externa länkar