Björn Wiinblad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bjørn Wiinblad

Björn Wiinblad, född 20 september 1918, död 9 juni 2006, var en dansk konstnär. Han arbetade med måleri, formgivning, keramik, silver, brons, textilier och grafik

Wiinblad arbetade bland annat som affischtecknare på Nymølle Fajancefabrik och knöts 1947 även. till den amerikanska ambassaden i Paris som affisch designer. Senare illustrerade han även Köpenhamns berömda Tivolis affischer och många andra aktiviteter i Danmark.

Sent i sin karriär, 1988, designade han även de olympiska spelen för handikappade i Seoul, New World Symphony Orchestra Academy i Miami, och den danska balettsällskapet Den Kongelige Ballet gästspel på Metropolitan Opera i New York, också 1988.

Wiinblads arbete kännetecknas av nyckfull runda ansikten med mandelformade ögon och trekantiga näsor. De var ofta klädda i vagt 1800-tals dräkt. De är ofta omgivna av naturliga element såsom slingrande vinstockar, blommor kransar och fantastiska träd. När Wiinblad använde färg, gjorde han det med stor tillförsikt. Hans färger är mättade och starka - ibland nästan psykedelisk - och ofta kompletteras med metalliskt guld eller silver.

Wiinblad illustration av  H. C. Andersens Svinaherden vann en utmärkelse från American Library Association och blev även till en kort animerad film 1986.

Wiinblad var även en viktig designer för Rosenthal porslin företaget. Hans mest populära Rosenthal servis design, Romantik (Romanze), var en typisk Wiinblad design i termer av dess otroliga nivå av fina dekorativa detaljer. Från och med 1971, designade han även en årlig jubileumsjul platta för Rosenthal. Wiinblad ritade också keramiska stycken för Nymolle, en dansk keramik.

Museer världen över har Wiinblad arbete i sina samlingar. Bland dessa är Victoria and Albert Museum i London; Museum of Modern Art i New York och Stockholms Nationalmuseum. Hans stora keramik och gobelänger har använts för hotelldekorationer i Japan och USA. Exempel på hans på uppdrag var att som utvecklare hos Trammell, utforma fem massiva Scheherazade gobelänger för Dallas International Apparel Mart, där de visades från 1973 till byggnaden stängdes 2004.

Wiinblad tilldelades American-Scandinavian Foundations kulturpris 1995.