Blöjbarn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett blöjbarn

Blöjbarn är barn som använder blöja. Vanligen delas blöjbarnen in i sådana som använder blöja både på dagen och natten och sådana som endast använder nattblöja.

Perioden som blöjbarn varierar. Barnläkare avråder från att försöka tvinga barn till blöjavvänjning eftersom det brukar leda till motgångar.[1] Det väldigt individuellt hur barnen utvecklas.[1] Vissa barn behöver längre tid innan de är redo för potträning.[1] I sådana fall kan det vara en trygghet för föräldrarna att tala med en sjuksköterska eller läkare i frågan. För större barn som behöver blöja finns i Sverige möjlighet att få dem förskrivna av sjukvårdspersonal.

Barn som slutat med blöja på dagen behöver i allmänhet nattblöja ytterligare något till några år. Vid övergångsperioden till blöjfriheten på dagen är det därför viktigt att inte sluta med nattblöja i förtid.[1] En del barn vill inte bajsa på förskolan fastän det går bra hemma, eller tvärtom.[1] En del barn kissar på pottan men kräver blöja för att bajsa.[1] Barn som slutat med blöja till vardags fortsätter ofta att använda blöja vid särskilda tillfällen, exempelvis resor, övernattningar, helger och liknande. De brukar då oftast inte längre räknas som blöjbarn.

Inom exempelvis barnomsorgen är det viktigt att veta fördelningen mellan blöjbarn och övriga barn, eftersom det påverkar personalplaneringen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Tryggabarn.nu - Blöjavvänjning... Läst: 2010-07-31.