Black Light – den sista riktiga Bondfilmen

Från Wikipedia
Black Light – den sista riktiga Bondfilmen
GenreAction / Pastisch
RegissörMats-Ola Pålsson och Lars Gahlin
ProducentMats-Ola Pålsson och Lars Gahlin
ManusMats-Ola Pålsson, Lars Gahlin, Janne & Andreas Eliasson
SkådespelareAnders Cöster, Johanna Johansson, Maria Johansson
OriginalmusikMattias Hjelm, Adam Fietz
FotografLukas Pålsson, Jerry Gladh
ProduktionsbolagAlaska Music & Lime Studios
Premiär
Speltid1h 28m
LandSverige
SpråkEngelska
Budget0 kronor
Intäkter1,5 MSEK (2019) som oavkortat gått till Världens Barn

Black Light – den sista riktiga Bondfilmen är en film producerad av Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin. Den hade premiär den 20 maj 2017.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Filmen är skapad av ett antal Bond-entusiaster från Strömsnäsbruk i Småland som bestämt sig för att spela in en ickekommersiell film där intäkterna ska gå till välgörenhetsorganisationen Världens Barn. Projektet påbörjades 2011 och filmen hade premiär den 20 maj 2017 i Strömsnäsbruk. Omkring 370 personer arbetade ideellt i projektet. Filmen har noll kronor i budget, och allt överskott från visningarna går till Världens Barn, vilket varit ett villkor för att få rättighet att använda varumärket James Bond.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om en pensionerad agent 007, spelad av Anders Cöster, som tar ett sista uppdrag.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Upphovsmännen Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson har ett stort Bond-intresse, men har upplevt att de nya Bond-filmerna fått en alltför tuff stil, och har efterlyst en film med mer "gentlemanna-action".[1] Många av scenerna är inspelade i Skåne, bland annat en klassisk motorbåtsjakt som filmats i hamnen i Landskrona, och Örenäs slott som får påhälsning av den kringflackande agenten.[2] När Bond tar in på Markaryds hotell så görs incheckningen av hotellets verkliga ägare, och när han hyr en båt så hyrs den av den verkliga lokale båtuthyraren.[3]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Musiken är komponerad av musikproducenten Mattias Hjelm, med texter av Tobbe Månsson och sång av Mariette Hansson.[4][5]

Efter premiären i maj 2017 i Folkets hus i Strömsnäsbruk visades filmen ytterligare 22 gånger på orten. Den har sedan visats runtom i landet, bland annat på Volvo Museum i Göteborg, och har fram till september 2019 dragit in 1,5 miljoner kronor som oavkortat gått till Radiohjälpens Världens Barn.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tomas Hedman (8 december 2017). ”De gjorde egen Bondfilm”. Sveriges Radio P4 Värmland. https://sverigesradio.se/artikel/6839017. 
  2. ^ Hans Larsson (10 augusti 2017). ”Han är Landskronas egen James Bond”. svt Nyheter / Helsingborg. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/landskrona-har-fatt-sin-egen-james-bond. 
  3. ^ Lee Roden (9 september 2016). ”Have two Swedish amateurs made the last real Bond film?”. The Local. https://www.thelocal.se/20160909/have-two-swedish-amateurs-made-the-last-real-bond-film/. 
  4. ^ Oskar Carlsson (25 april 2017). ”Mattias Hjelm gör musik till svensk Bond-pastisch”. Hallandsposten. 
  5. ^ ”Bond på världsturné i Skåne”. Landskrona Direkt. 19 juli 2017. https://www.landskronadirekt.com/2017/07/19/bond-pa-varldsturne-skane/. 
  6. ^ ”Svensk James Bond intar Volvo Museum”. Mynewsdesk / Volvo Museum. 12 september 2019. https://www.mynewsdesk.com/se/volvo-museum/pressreleases/svensk-james-bond-intar-volvo-museum-2918127. Läst 16 februari 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]