Bokmässan i Leipzig

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bokmässan i Leipzig
Leipziger Buchmesse 2017.jpg
Mässhallen under 2017 års upplaga
PlatsLeipzig, Sachsen, Tyskland Tyskland
TidpunktMars
År1500-talet-
TypBokmässa

Bokmässan i Leipzig (tyska: Leipziger Buchmesse) är en årlig bokmässa i Leipzig, Sachsen. Det är Tysklands näst största i sitt slag, efter bokmässan i Frankfurt.

Bokmässan i Leipzig äger rum under fyra dagar i mars, i Leipzigmässan. År 2015 hade mässan 2 263 utställare från 42 länder och 251 000 besökare.[1]

Sedan 2005 delas priset Preis der Leipziger Buchmesse ut vid mässan, för en tyskspråkig bok i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och översättning.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bokmässan i Leipzig har anor från 1500-talet, då motreformationen innebar en konkurrensfördel för det protestantiska Leipzig gentemot den katolskt belägna bokmässan i Frankfurt. Efter andra världskriget förlorade mässan mycket av sin forna betydelse, i och med att Leipzig låg i Östtyskland.

Efter återföreningen 1990 diskuterades en nedläggning av bokmässan i Leipzig, men istället växte den snabbt i betydelse. En viktig faktor för framgången var mässans internationella inriktning. En annan var initiativet "Leipzig läser" (tyska: Leipzig liest), en av Europas största läsfestiveler.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]