Hoppa till innehållet

Bombattentatet i Dublin och Monaghan

Från Wikipedia
Bombattentatet i Dublin och Monaghan
PlatsDublin och Monaghan, Irland
Datum17 maj 1974
17:28, 17:30, 17:32; 18:58
Attacktyp4 bilbomber
Dödsoffer33
(26 i Dublin, 7 i Monaghan)
SkadadeCirka 300
GärningsmänUlster Volunteer Force

Bombattentatet i Dublin och Monaghan inträffade den 17 maj 1974. En serie bilbomber exploderade i Dublin och Monaghan och dödade 33 personer[1] och skadade över 300. Detta gjorde attentatet till den värsta terrorattacken under Konflikten i Nordirland. Attentatet utfördes av den lojalistiska paramilitära gruppen Ulster Volunteer Force.

Händelse[redigera | redigera wikitext]

I Dublin var bomberna placerade i centrala stan på Parnell Street, Talbot Street, och South Leinster Street mitt under middagsrusningen och dödade 26 personer. I Monaghan, en stad vid gränsen till Nordirland, exploderade en bilbomb vid North Road vid en pub och dödade sju personer.

Utredning[redigera | redigera wikitext]

Den lojalistiska paramilitära gruppen Ulster Volunteer Force utförde bombningen enligt deras officiella uttalande.

Ingen har blivit gripen för dådet trots att både Irland och Storbritannien har gjort flera undersökningar för att få reda på sanningen om vad som hände denna dag. En kontroversiell händelse är att Storbritanniens underrättelsetjänst MI6 inte vill lämna ut sin rapport till sina kollegor i Irland. Detta har gjort rykten och konspirationsteorier florerar om att brittisk militärpersonal kan vara inblandad i dådet och för att undvika en skandal och dåliga relationer med Irland ville man inte de skulle komma fram. Irland krävde 2005 att rapporten skulle lämnas över då det gått över 30 år sedan attacken och att det då inte längre borde kunna vara någon skada för Storbritanniens säkerhet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ David Pallister (26 februari 2001). ”Quest for truth over Dublin bomb massacre” (på engelska). Guardian. https://www.theguardian.com/uk/2001/feb/26/northernireland.ireland. Läst 25 augusti 2019.