Bomullspinne

Från Wikipedia
En bomullspinne.

Bomullspinne (I Sverige ofta kallade tops efter varumärket Topz) är små pappers-, plast- eller träpinnar med bomull på ändarna. Det är vanligtvis ett smalt, cylinderformat plaströr med en liten bomullstuss i varje ända. De kan användas på många sätt, inom personlig hygien, inom medicin, vid sminkning eller vid rengöring av små och svåråtkomliga ytor. Ett vanligt användningsområde är rengöring av öronen, men det är olämpligt att sticka in bomullspinnen i själva hörselgången eftersom det kan irritera örat så att det svullnar och hindra öronvaxet från att röra sig utåt, samt leda till att öppningen till de vaxproducerande talgkörtlarna blockeras.[1] Det förekommer även att människor använder bomullspinnar som töjsmycken i exempelvis öronen. Vid nya piercingar kan man använda bomullstops för rengöring av piercingen.

Bomullspinnen uppfanns på 1920-talet av polsk-amerikanen Leo Gerstenzang. Han fick idén från sin fru som använde tandpetare med bomull på toppen för att rensa deras sons öra.

Bomullspinnar ska inte spolas ned i toaletten eftersom det kan orsaka stopp i ledningar eller problem i reningsverket.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hörselgångseksem”. 1177 Vårdguiden. http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Horselgangseksem/. Läst 14 juli 2014. 
  2. ^ Vad får du spola ner i toaletten? Arkiverad 4 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine. Tekniskaverken.se. Läst: 14 juli 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]