BookCrossing

Från Wikipedia
Böcker släpps ut och följs via BookCrossing.

BookCrossing är en internationell rörelse med en webbplats där man kan lägga upp information om var man har lagt en bok som man vill ge bort till en slumpmässig läsare. I boken klistrar man in en lapp (eller skriver för hand direkt i boken) med ett identifikationsnummer (BCID-nummer) och en kort instruktion så att just den specifika boken kan hittas på webbsidan. Rörelsen har beskrivits som en korsning av skattjakt och flaskpost. BookCrossings maskot är en gul springande bok.

Idé

Grundtanken är att "släppa ut" böcker i det fria efter att ha registrerat dem, så att fler människor kan läsa dem. Nästa person hittar boken, läser instruktionen och knappar in BCID-numret på webbsidan. Då kan man läsa var boken varit tidigare, och vad föregående läsare tyckt om den. Man skriver en liten anteckning om var man hittat boken, om man läst den, vad man tyckte om den. Senare kan man också skriva en "release note" och tala om var man planerar att lägga boken så att en ny läsare får chansen att hitta boken. Alla som någonsin registrerat en bok på webbsidan, eller hittat en bok och skrivit en anteckning om det på webbsidan, har möjlighet att följa bokens resa genom världen. Förutom att hitta böcker kan man också aktiv leta efter dem. På Go hunting, som är en del av sajten, kan besökaren klicka sig fram mellan 90 länder och se efter om det finns några böcker som nyligen släppts ut i deras hemstad. I Sverige fanns i juli 2006 nästan 400 vilda böcker som släppts ut den senaste månaden.

En växande rörelse

Sajten Bookcrossing.com lades upp på internet 17 april 2001, och BookCrossing är idag en världsomspännande rörelse. Grundaren Ron Hornbaker inspirerades av webbplatser där man spårade engångskameror och sedlar. Juli 2006 fanns över 3 miljoner registrerade böcker och mer än 480 000 medlemmar. Sverige hade i maj 2007 hela 4 518 medlemmar.

Se även

Externa länkar