Borstbindare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skulptur av en kvastbindare på rådhusbrunnen Neukirchen i region Pfalz Tyskland.
Borstmakare i Mangskog, Värmland, tidigt 1900-tal.

Borstbindare är en person som binder borstar eller kvastar. Ett eget skrå för borstbindare inrättades i Sverige och Finland 1749 och existerade fram till skråväsendets avskaffande 1846.[1]

I Sverige var borstbinderi länge en vanlig sysselsättning för synskadade och blinda.[2]

Idiom[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett par svenska idiom om borstbindare – ”att supa som en borstbindare” och ”att svära som en borstbindare”. Uttrycket ”att röka som en borstbindare” är troligen tillkommet senare. [3] Uttrycket ”att supa som en borstbindare” anses inlånat från det tyska uttrycket [4] ”saufen wie ein Bürstenbinder” (”supa som en borstbindare”). Det är en ordlek med verbet ”bürsten” som förutom ”borsta” betydde ”supa” som slanguttryck. Uttrycket lånades in i svenskan varvid dock ordleken i viss mån gick förlorad. ”Borsten” och ”borsta” är slanguttryck, även i vissa svenska dialekter, för ”sprit” och ”supa”.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stockholms Stads Historia från stadens anläggning till närwarande tid, utgiven av Nils LundequistZacharias Hæggströms förlag.
  2. ^ ”Borstbinderi”. Synskadades Riksförbund. den 3 november 2010. Arkiverad från originalet den 1 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130501052850/http://www.srf.nu/om-oss/synskadades-museum/Synskadades-historia/Synskadade-i-arbetslivet/Borstbinderi/. 
  3. ^ DN.se Arkiverad 18 juni 2011 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ saufen/trinken wie ein Bürstenbinder